Narkotikan, Latinamerika och Mexiko

Skriftlig fråga 2008/09:782 av Sachet, Ameer (s)

Sachet, Ameer (s)

den 25 mars

Fråga

2008/09:782 Narkotikan, Latinamerika och Mexiko

av Ameer Sachet (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Latinamerika fortsätter vara stor producent av kokain och cannabis och har blivit en växande tillverkare av heroin och syntetiska droger. Kriminalitet, korruption och destabilisering av hela stater, såsom Colombia och Mexiko, är stort i narkotikahandelns spår. Det inhemska missbruket i Latinamerika ökar också och drabbar särskilt fattiga och ungdomar.

Mexiko är transitområde av kokain, cannabis, heroin med mera. Olika narkotikaligor strider om smugglingslederna, men också om lokal droglangning, utpressning och kontrollen över annan brottslig verksamhet. Människohandel och prostitution frodas i landet framför allt i Mexico City. Den mexikanska organiserade brottlighet har räckvidd långt utanför fastlandet, snabbt växande och alltmer tungt beväpnade ligor smugglar narkotikan som når både USA och Europa. I fjol dödades ca 6 000 personer i narkotikarelaterade strider, en fördubbling jämfört med 2007. Siffrorna innefattar döda ligamedlemmar, poliser, soldater och allmänhet som råkat komma i vägen. FN:s råd för mänskliga rättigheter, UPR (Universal Periodic Review), granskar medlemsländer om de uppfyller sina människorättsåtaganden och staterna har skyldighet att genomföra vad FN:s råd (UPR) har rekommenderat. Det mexikanska civila samhället, sociala och människorättsliga föreningar behöver stöd från det internationella samfundet för att bekämpa narkotikan och narkotikaligorna.

Vilka initiativ inom EU och vilka kontakter med Latinamerika avser justitieministern att ta för att påverka den mexikanska regeringen att vidta fler åtgärder i narkotikabekämpningen och för att minska smuggling av narkotika till andra länder?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2009-03-25 Anmäld: 2009-03-25 Svar anmält: 2009-04-08 Besvarad: 2009-04-08
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2009-04-08)