Till innehåll på sidan

narkotikafrågor inför Sveriges EU-ordförandeskap

Skriftlig fråga 1999/2000:1094 av Ekendahl, Maud (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-08
Anmäld
2000-06-13
Besvarad
2000-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juni

Fråga 1999/2000:1094

av Maud Ekendahl (m) till socialminister Lars Engqvist om narkotikafrågor inför Sveriges EU-ordförandeskap

Den 1 januari år 2001 övertar Sverige för första gången ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Ordförandeskapet innebär att leda EU-samarbetet och föra de gemensamma frågorna framåt.

I Regeringskansliets EU-infofaktablad nr 6 presenteras de övergripande prioriteringarna i programmet vad gäller EU:s utvidgning, sysselsättning och miljö.

Ett område där Sverige har chansen att profilera sig i är hur medlemsstaterna gemensamt kan föra en restriktiv narkotikapolitik.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser socialministern vidta så att narkotikafrågor tas upp på ordförandeskapsprogrammet?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1094 besvarad av

den 14 juni

Svar på fråga 1999/2000:1094 om narkotikafrågor under Sveriges EU-ordförandeskap

Socialminister Lars Engqvist

Maud Ekendahl har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta så att narkotikafrågor tas upp på ordförandeskapsprogrammet.

Sverige deltar redan i dag aktivt i Europasamarbetet bl.a. inom den pelaröverskridande rådsarbetsgruppen Horisontella narkotikagruppen (HNG), där vi för fram den svenska positionen, som grundar sig på en balans mellan efterfrågedämpande och tillgångsminskande åtgärder. Vi arbetar dessutom aktivt för en nedtoning av s.k. harm reduction-åtgärder. Under det svenska ordförandeskapet kommer Sverige att fortsätta lyfta fram de för oss viktiga frågorna. Detta arbete har redan varit framgångsrikt i och med antagandet av en ny narkotikastrategi för EU 2000@2004.

I utformandet av EU:s narkotikastrategi har Sverige framför allt fokuserat på förebyggande insatser och kopplingarna till andra droger såsom tobak, alkohol samt dopningsmedel. Dessutom anges särskilt missbrukets koppling till fattigdom, arbetslöshet och social utslagning. I narkotikastrategin anges tydligt hela samhällets ansvar. När det gäller det förebyggande ungdomsarbetet nämns särskilt föräldrarnas roll, skolans roll samt övriga vuxna i den unges närhet.

En handlingsplan för implementering av narkotikastrategin har nyligen tagits fram. Här har Sverige återigen med framgång förhandlat bort begreppet harm reduction ur dokumentet samt fått gehör för en nedtoning av dokumentets tidigare mer bindande karaktär.

Detta är tydliga exempel på att Sverige lagt särskild vikt vid att lyfta fram narkotikafrågan i EU-samarbetet.

De konkreta resultat som jag nu redogjort för kommer att utgöra grunden för det fortsatta arbetet med att föra fram det svenska budskapet under vårt ordförandeskap i Europeiska unionen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.