Narkotika på landets skolor

Skriftlig fråga 2016/17:718 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-25
Överlämnad
2017-01-26
Anmäld
2017-01-27
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01
Besvarad
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Narkotika och droger på flera av landets gymnasieskolor är ett stort problem. Drogpåverkade elever skapar oro och stör både anställda och andra elever. Narkotika och droger är i första hand ett område som polisen måste hantera, men både kommunen, socialtjänsten och andra berörda myndigheter har ett ansvar att samarbeta för att hitta lösningar. Oavsett vem som har ansvaret för vad är narkotika förbjudet och ska inte finnas på skolorna. Detta måste med full kraft bekämpas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ge polisen ett tydligare uppdrag och större möjlighet att bekämpa narkotika på våra skolor? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:718 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:718 av Sten Bergheden (M) Narkotika på landets skolor

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ge polisen ett tydligare uppdrag och större möjligheter att bekämpa narkotika på våra skolor.

Narkotika innebär stora risker för människors liv och hälsa. Det är särskilt viktigt att barn och unga inte utvecklar ett missbruks- eller beroendeproblem som kan vara mycket svårt att ta sig ur. Skolan ska vara en trygg plats för våra barn och jag håller med Sten Berghagen om att narkotika på skolor måste bekämpas.

Narkotikasituationen och problematiken skiljer sig åt i landet. Mot den bakgrunden ser också Polismyndighetens arbete olika ut i regionerna. Utöver riktade insatser mot organiserad narkotikahandel genomför Polismyndigheten en mängd åtgärder mot narkotika, t.ex. riktad patrullering, ökad synlighet på utsatta platser, orossamtal och sociala insatsgrupper för ungdomar på glid. En viktig del i Polismyndighetens arbete är samverkan med kommuner, landsting och skolor.

Riksdagen har på regeringens förslag beslutat om att ge Polismyndigheten över två miljarder kronor i tillskott de närmsta åren. Tillskottet syftar bland annat till att ge Polismyndigheten möjlighet att utöka sina personella resurser. Detta bör även förbättra myndighetens möjlighet att arbeta mot narkotika.

Den straffrättsliga regleringen har en central roll i narkotikabekämpningen. I juli 2016 infördes det nya brottet synnerligen grovt narkotikabrott. Bakgrunden var bl.a. att regeringen anser att vissa gärningar bör bedömas strängare än tidigare. Exempel på sådana gärningar är när narkotika i större omfattning erbjuds ungdomar utan betalning i syfte att skapa en ny kundkrets eller om narkotika sålts på en webbplats till en stor krets av okända köpare, och därmed gjorts lätt åtkomlig för bl.a. ungdomar. För detta brott döms till fängelse i lägst sex och högst tio år.

För ett år sedan redogjorde regeringen för en förnyad och fortsatt strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken (ANDT-politiken) för perioden 2016-2020. Med det tar regeringen nya steg för att öka engagemanget och aktiviteten inom området. Ett mål är att antalet barn och unga som börjar använda eller använder narkotika successivt ska minska och en viktig del i det är det förebyggande arbetet.

Regeringen arbetar således aktivt med bekämpningen av narkotika och avser att fortsätta med arbetet framöver.

Stockholm den 1 februari 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.