Till innehåll på sidan

Närings- och industripolitik för jobb i Västra Götaland

Skriftlig fråga 2008/09:1178 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-27
Anmäld
2009-09-03
Besvarad
2009-09-10
Svar anmält
2009-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 augusti

Fråga

2008/09:1178 Närings- och industripolitik för jobb i Västra Götaland

av Birgitta Eriksson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I Västra Götalands län är 26,4 procent av de sysselsatta verksamma inom tillverkning mot 24,0 procent för riket i genomsnitt. Av de 25 största arbetsgivarna i länet 2008 var följande privata arbetsgivare: plats nr 3 Volvo Personvagnar, plats nr 8 Saab Automobile AB, plats nr 15 Volvo Powertrain AB, plats nr 19 Volvo Lastvagnar AB och plats nr 21 Ericsson AB. Volvokoncernen och Saab intog alltså en central roll och torde även göra det för tillverkande underleverantörsföretag.

Arbetslösheten växer snabbt i Västra Götaland. Det är uppenbart att närings- och industripolitiken är oerhört väsentlig för arbetsmarknadsutvecklingen. Industriell förstörelse kommer att drabba Västra Götaland mycket hårdare än andra län.

Genom vilka åtgärder avser statsrådet att skapa nya och fler jobb inom industri och tillverkning i Västra Götaland?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1178 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 10 september

Svar på frågorna

2008/09:1178 Närings- och industripolitik för jobb i Västra Götaland

2008/09:1201 Regionalpolitiskt ansvar

Näringsminister Maud Olofsson

Birgitta Eriksson har frågat mig genom vilka åtgärder jag avser att skapa nya och fler jobb inom industri och tillverkning i Västra Götaland och Berit Andnor har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att utvecklingen i Jämtlands län ska bli positiv avseende jobb och befolkningsutveckling.

Regeringen arbetar för att skapa förutsättningar för en hållbar ekonomisk utveckling. Kampen för fler i arbete och färre i utanförskap är regeringens viktigaste uppgift.

Den regionala tillväxtpolitiken är inriktad mot att stärka den lokala och regionala konkurrenskraften och skapa bättre förutsättningar för företagande, innovationer och investeringar i alla delar av landet.

Regeringen har vidtagit mer än 80 åtgärder för att stärka företagandet. Detta bidrar i stor utsträckning till att skapa jobb i alla delar av landet. Därtill kommer närtidsatsningen inom infrastrukturområdet, kraftfulla satsningar på forskning och innovation samt miljö- och klimatåtgärder vilket sammantaget skapar goda förutsättningar för jobb och företagande i hela Sverige.

Den ekonomiska krisen har präglat Sverige och världen i snart ett år.

För att möta de företag och människor som drabbas av varsel och arbetslöshet har regeringen gett regionala samordnare i uppdrag att samordna insatser lokalt och regionalt. Detta arbetssätt har fallit väl ut och visat på vikten av samordning av befintliga resurser i tider av ekonomisk tillbakagång.

Redan i december 2008 presenterades ett omfattande arbetsmarknadspolitiskt stimulanspaket om knappt 23 miljarder under 2009–2011. Satsningarna syftar till att underlätta omställningen för alla som är eller riskerar att bli arbetslösa oavsett var i landet de bor. I samband med 2009 års ekonomiska vårproposition satsade regeringen ytterligare 2 miljarder under 2009 för ökat stöd till långtidsarbetslösa inom garantierna.

Genom en ansvarsfull krishantering finns utrymme för att ytterligare förstärka åtgärderna för jobb, företagande och stöd till människor som drabbas av arbetslöshet. Utbildning och aktiva arbetsmarknadsåtgärder är viktiga delar i en sådan politik.

Allianspartierna har enats om att i den kommande budgetpropositionen föreslå en satsning på närmare 4,5 miljarder kronor för att under 2010 och 2011 utöka antalet utbildningsplatser med 23 000 årligen. Det är utbildningsplatser inom komvux, yrkesvux, yrkeshögskolan och högre utbildning. Regeringen kommer även att föreslå en satsning på 3,9 miljarder kronor för att förstärka de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna med 54 000 platser.

Regeringen satsar också 10 miljarder under 2010 för att stärka kommuner och landsting och vill därigenom förhindra uppsägningar.

Det handlar till sist om att vi med gemensamma resurser, lokalt, regionalt och nationellt, kan möta krisens negativa effekter samtidigt som vi också drar nytta av de nya möjligheter till jobb och företagande som uppstår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.