Myndigheters försäljning av verksamheter

Skriftlig fråga 2019/20:1953 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-13
Överlämnad
2020-08-14
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-28
Sista svarsdatum
2020-08-28
Besvarad
2020-08-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Nyligen avslöjade Dagens Nyheter (den 27 juli) att SMHI hade sålt sin sjöfartstjänst till en tidigare chef på enheten för 5,5 miljoner kronor, utan oberoende värdering. Detta trots att enheten, vilken har ett fyrtiotal rederier som kunder i Europa och Asien, genererar intäkter på 43–49 miljoner kronor årligen. Försäljningen har lett till att SMHI har begärt 20 miljoner kronor extra i anslag från regeringen för att täcka kostnaderna för att lägga ned enheten. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, uppger för DN att SMHI har misslyckats med att genomföra försäljningen på ett affärsmässigt sätt. Vidare har försäljningen anmälts till Konkurrensverket, enligt medierapporteringen. Detta fall har därmed väckt bredare frågor om korruption.

Mot denna bakgrund vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att inom sitt ansvarsområde i regeringen vidta några åtgärder för att skattepengar inte ska användas till att täcka förluster som genererats till följd av myndigheters försäljningar av verksamheter?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1953 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2020/01228/Kl

M2020/01229/Kl

M2020/01234/Kl

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1951 Försäljningen av SMHI:s enhet Sjöfart, fråga 2019/20:1950 Tvivelaktiga affärer mellan myndigheter och före detta anställda samt fråga 2019/20:1953 Myndigheters utförsäljning av verksamheter av Boriana Åberg (M)

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stävja korruption och liknande olämpligt beteende vid de myndigheter som lyder under Miljödepartementet.

Boriana Åberg har också frågat justitie- och migrationsministern om han avser att ta initiativ till översyn av lagstiftningen i syfte att hindra affärer mellan myndigheter, anställda och före detta anställda som leder till misstankar om korruption och slöseri med skattepengar. Boriana Åberg har också frågat finansministern om hon avser att, inom sitt ansvarsområde i regeringen, vidta några åtgärder för att skattepengar inte ska användas till att täcka förluster som genererats till följd av myndigheters försäljningar av verksamheter. Dessa två frågor har överlämnats till mig.

SMHI ska, enligt sin instruktion, öka samhällsnyttan genom att bedriva uppdragsverksamhet gentemot andra myndigheter och genom att bedriva affärsverksamhet inom sitt verksamhetsområde.

Affärssegmentet Sjöfart är en tjänst som i huvudsak handlar om att underlätta för oceangående fartyg att med hänsyn till väderförhållandena välja de mest ekonomiska rutterna över haven. Kunderna är till mycket stor del utländska och det finns många konkurrenter. SMHI:s andel av marknaden är liten. Lönsamheten är starkt beroende av valutakurser. För att affärssegmentet Sjöfart fortsatt skulle vara attraktiv på marknaden krävdes omfattande investeringar i modernare IT-plattformar och utvecklad programvara. Mot denna bakgrund bestämde sig SMHI för att avveckla verksamheten.

SMHI gjorde bedömningen att om avvecklingen skulle bli offentlig före en försäljning skulle någon konkurrent snabbt värva kunderna och därigenom urholka kundstocken och förutsättningarna för någon att vilja göra de nödvändiga investeringarna. SMHI:s bedömning är därför att det valda tillvägagångssättet för försäljning var det affärsmässigt bästa sättet och att alla alternativa lösningar eller tillvägagångssätt för försäljning hade riskerat medföra en betydligt dyrare avveckling.

Konkurrensverket mottog den 31 juli 2020 ett klagomål mot SMHI:s försäljning av sjöfartsverksamheten. Den 13 augusti beslutade Konkurrensverket att inte utreda ärendet vidare.

Det är myndighetens ansvar att bedöma affärsmässigheten. Regeringskansliet följer ärendet och har löpande kontakt med SMHI om hur underskottet kan hanteras. Regeringen avser inte att vidta några lagstiftningsåtgärder med anledning av denna försäljning.

Stockholm den 28 augusti 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.