Myndighet till Västerås och Västmanland

Skriftlig fråga 2007/08:1428 av Polfjärd, Jessica (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-07-29
Besvarad
2008-07-31
Anmäld
2008-08-14
Svar anmält
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juli

Fråga

2007/08:1428 Myndighet till Västerås och Västmanland

av Jessica Polfjärd (m)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Den 19 juli 2007 beslutade regeringen att tillkalla en särskild utredning med uppdrag att förbereda och genomföra bildandet av en trafikinspektionsorganisation. Det resulterade i utredningen En myndighet för alla (SOU 2008:9) och kom att föreslå Norrköping som placeringsort av den nya myndigheten. Vid bedömningen har man även tittat på Västerås som en potentiell placeringsort. Västerås är i många avseenden en mycket lämplig ort för ändamålet. Staden ligger mycket strategiskt bra till mellan Borlänge, Örebro och Norrköping där verksamheten i dag bedrivs, med närhet till Stockholm samt många viktiga verksamheter. Den befinner sig i ett expansivt skede och det finns långt gången planering på nybyggnation av småhus. Det finns också god tillgång på arbetskraft samt bra kommunikationer, inte minst vattenvägen med en väl fungerande hamn.

Västerås har även närmare till Arlanda samt övriga närliggande flygplatser i östra Mellansverige, där mer än 80 procent av den svenska passagerartrafiken bedrivs. Västerås har också en egen flygplats med närhet till Bromma, Skavsta samt flygplatserna i Örebro, Norrköping och Borlänge. Västerås har ur ett rekryteringsperspektiv även goda förutsättningar. Staden är i grund och botten en industri‑, handels- och logistikstad med alla transportslag representerade med god kompetens inom framför allt järnvägssektorn. Stor kunskap finns exempelvis samlad genom Bombardier och mycket specialistkunskap har vuxit fram genom avknoppningar till mindre företag som är verksamma inom transportsektorn.

Mot den bakgrunden undrar jag på vilket sätt statsrådet i framtiden kommer att arbeta för en etablering av en statlig myndighet i Västerås och Västmanland.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1428 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 29 juli

Svar på fråga

2007/08:1428 Myndighet till Västerås och Västmanland

Statsrådet Åsa Torstensson

Jessica Polfjärd har frågat mig på vilket sätt jag i framtiden kommer att arbeta för en etablering av en statlig myndighet i Västerås och Västmanland.

För Regeringskansliets arbete med organisations- och strukturförändringar inom staten finns riktlinjer framtagna. Där anges bland annat att det är särskilt viktigt att regionalpolitiska aspekter beaktas när en ny statlig myndighet eller en befintlig sådan myndighet ska organiseras om. Riksdagen har vidare uttalat att en generell utgångspunkt ska vara att myndigheterna efter vald lokalisering kan utföra arbetsuppgifterna effektivt.

När det gäller Transportstyrelsen gjordes i delbetänkandet bedömningen att huvuddelen av den kärnverksamhet som bedrivs i Norrköping, Borlänge och Örebro ska bli kvar på dessa orter när Transportstyrelsen inleder sin verksamhet. Vidare gjordes bedömningen att förutsättningarna för en långsiktigt effektiv och välfungerande verksamhet bäst uppfylls genom en lokalisering av huvudkontoret till Norrköping. Bedömningen gjordes också att kostnaderna för att etablera huvudkontoret var lägst i detta alternativ. Västerås har inte tagits upp som en potentiell placeringsort i betänkandet. Däremot har Västerås stad i ett yttrande föreslagit en lokalisering av den nya transportstyrelsen till Västerås. Beslut om lokalisering av huvudkontoret till Norrköping fattades av regeringen den 29 april 2008.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.