Mottagningscenter utanför EU

Skriftlig fråga 2020/21:2784 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-05-06
Överlämnad
2021-05-07
Anmäld
2021-05-18
Sista svarsdatum
2021-05-19
Svarsdatum
2021-05-26
Besvarad
2021-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Danmarks socialdemokratiska regering har offentliggjort att man vill upprätta mottagningscenter för asylsökande utanför EU där asylsökande kan befinna sig medan deras sak behandlas. Detta i syfte att hindra strömmen av asylsökande till EU och Danmark. Enligt uppgifter i medier har man ingått avtal med Rwanda om att bygga flyktingförläggningar där.

Enligt den danska regeringen har Danmark ”åtagit sig att hitta nya och hållbara lösningar på de nuvarande migrations- och flyktingutmaningarna som påverkar ursprungs-, transit- och destinationsländer”.

I sitt pressmeddelande säger man att ”det är den danska regeringens vision att behandlingen av asylansökningar bör äga rum utanför EU i syfte att bryta den negativa incitamentsstruktur i det nuvarande asylsystemet”. Vidare säger man att Danmark kan bidra med teknisk hjälp i form av utrustning, hantering av id-kontroller och registrering av biometriska data – exempelvis fingeravtryck.

Till Ritzau säger den danske utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye att regeringen för en dialog med mellan fem och tio länder om att etablera mottagningscenter för asylsökande.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser den svenska regeringen att agera på samma sätt som den danska i syfte att stoppa strömmen av asylsökande till EU och Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2784 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju202 1 /0 1879 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2784 av Björn Söder (SD)

Mottagningscenter utanför EU

Björn Söder har frågat mig om den svenska regeringen avser att agera på samma sätt som den danska i syfte att stoppa strömmen av asylsökande till EU och Sverige.

Kommissionens förslag om en migrations- och asylpakt utgår från en helhetssyn med siktet inställt på en långsiktigt hållbar migrationspolitik baserat på åtgärder i EU:s interna och externa dimension. Regeringen ställer sig bakom denna ansats.

Den externa dimensionen är av avgörande betydelse för ett fungerande asyl- och migrationssystem inom EU. Antalet människor på flykt i världen uppskattades i mitten av 2020 överstiga 80 miljoner enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR. En majoritet av dem (86 procent) befinner sig i låg- och medelinkomstländer.

Samarbetet med prioriterade tredjeländer behöver därför fördjupas genom partnerskap som är heltäckande, skräddarsydda och ömsesidigt fördelaktiga. I praktiken handlar det om att stärka partnerländers kapacitet att hantera alla aspekter av migration och att utöka stödet till flyktingar, värdländer och till bemötande av grundorsaker till irreguljär migration och tvångsfördrivning. Det handlar också om att tillvarata positiva utvecklingseffekter av migration.

Samtidigt är det viktigt att vi får till stånd ett effektivt, rättssäkert och långsiktigt hållbart gemensamt asylsystem inom EU. En viktig del av detta är att säkerställa att varje människas rätt att söka och åtnjuta fristad från förföljelse upprätthålls. Den rätten följer av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention. Det betyder bland annat att var och en som söker asyl i Sverige ska få en individuell prövning av sin ansökan. Detta är både ett rättsligt och moraliskt ansvar som regeringen även fortsättningsvis avser att leva upp till.

Stockholm den 26 maj 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.