motorevenemang i framtiden

Skriftlig fråga 2003/04:1104 av Gylling, Johnny (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-04-22
Anmäld
2004-04-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-04-29
Svar anmält
2004-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 april

Fråga 2003/04:1104

av Johnny Gylling (kd) till justitieminister Thomas Bodström om motorevenemang i framtiden

Den 27 maj startar Harley-Davidson Club Sweden (HDCS) sitt internationella Super Rally i Ljungbyhed i Skåne. Detta evenemang beräknas locka tiotusen besökare varav en stor del från andra länder. Senast HDCS arrangerade rallyt 1997 kom deltagare från hela Europa samt även USA. Detta evenemang hotas nu i grunden eftersom polisen nyligen meddelat tillståndskostnader i storleksordningen 1@2 miljoner kronor. Summan baseras på den nya förordningen 2003:387 som kraftigt höjt timkostnader med mera för polismän i bevakningstjänst. Detta ska jämföras med liknande tidigare arrangemang där kostnaden hamnat under 100 000 kr. HDCS är en ideell organisation som bemannar Super Rallyt med 500 frivilligarbetare. Resten av evenemanget (förtäring, musik etcetera) hanteras av kommersiella företag. I förordningen om ersättning för polisbevakning (1982:789) anges att "idrottsevenemang och samtliga evenemang anordnade av allmännyttiga ideella föreningar är undantagna kostnader för polisbevakning." Med denna definition och den nya tillämpningen av kostnadssättningen blir det ju omöjligt att arrangera större motorevenemang i Sverige i framtiden. Vad det innebär för turismen, handel och restaurang och dylikt kan man ju bara spekulera i.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att större motorevenemang ska kunna arrangeras i framtiden i Sverige med tanke på polisens tillståndskostnader?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1104 besvarad av

den 29 april

Svar på fråga 2003/04:1104 om motorevenemang i framtiden

Justitieminister Thomas Bodström

Johnny Gylling har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att större motorevenemang ska kunna arrangeras i framtiden i Sverige med tanke på polisens tillståndskostnader.

Jag kan inte kommentera vilka överväganden som polisen gjort i just det enskilda fall som frågeställaren tar upp i sin fråga.

Allmänt gäller dock att enligt 2 kap. 26 § ordningslagen (1993:1617) ska den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning ersätta polismyndighetens kostnader för att hålla ordning vid tillställningen. Bakgrunden till bestämmelsen är att i de fall då kommersiella intressen utgör syftet med en allmän sammankomst är det skäligt att i vissa fall låta anordnaren bära den kostnad för ordningshållningen som sammankomsten för med sig. En sådan ordning anser jag vara fullt rimlig. Särskilt mot bakgrund av de problem som uppstår ofta kan tillskrivas den försäljning och förtäring av alkohol som förekommer i samband med sådana sammankomster. Det är polismyndigheten som gör bedömningen om arrangören anordnar tillställningen i vinstsyfte.

Det är varje enskild polismyndighet som beslutar om ersättningens storlek. Regeringen har i förordningen (1982:789) om ersättning för polisbevakning och för anslutning av larmanläggningar till polisen m.m. meddelat föreskrifter om hur polismyndighetens kostnader ska beräknas. En grundläggande princip är att polismyndigheten ska få full kostnadstäckning för det arbete som är hänförligt till ansvaret för allmän ordning och säkerhet. Övriga polisiära uppgifter som till exempel att förhindra brott, ingripa när brott begås eller att övervaka trafiken omfattas inte av ersättningsskyldigheten. Under år 2003 gjorde regeringen en översyn av avgifternas storlek. Regeringen fann då att polismyndigheterna inte fick full kostnadstäckning för polisbevakningen. Av den anledningen höjde regeringen avgifternas storlek till dagens nivå.

Avsikten med skyldigheten för arrangören att ersätta polisens faktiska kostnader för att upprätthålla ordningen vid sådana allmänna sammankomster är självfallet inte att förhindra att större evenemang arrangeras i Sverige. Idrottsevenemang och arrangemang anordnade av ideella föreningar är, precis som frågeställaren skriver, undantagna från att bära dessa kostnader. Större kommersiella arrangemang torde ha goda förutsättningar att bära sina egna kostnader.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.