Till innehåll på sidan

Möte med Europafackets ledning under Sveriges EU-ordförandeskap

Skriftlig fråga 2009/10:272 av Lövendahl, Torbjörn (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-02
Anmäld
2009-12-02
Besvarad
2009-12-09
Svar anmält
2009-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 december

Fråga

2009/10:272 Möte med Europafackets ledning under Sveriges EU-ordförandeskap

av Torbjörn Lövendahl (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Varje gång ett nytt land tagit över ordförandeklubban i EU har ordföranden i Europafacket, Etuc, tillika LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin samt Etucs generalsekreterare John Monks träffat landets ledare för att ge fackets syn på politiken. Dessa möten är tradition. Detta enligt vad som uppges i Sydsvenska Dagbladet söndagen den 29 november 2009.

Vidare framgår att Wanja Lundby-Wedin träffat premiärminister Janez Jansa i Ljubljana när Slovenien ledde Europa, president Nicolas Sarkozy i Paris när det var Frankrikes tur och ett halvår senare Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek i Prag.

Enligt artikeln i Sydsvenska Dagbladet med rubriken ”Facket fick inte träffa Reinfeldt” har Wanja Lundby-Wedin sänt två brev till statsministern med begäran om ett möte, men inte fått något svar.

Jag vill därför fråga statsministern:

Har Europafackets företrädare fått svar från statsministern om ett möte och i det fall svaret är nekande, vad är skälet till detta?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:272 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 9 december

Svar på fråga

2009/10:272 Möte med Europafackets ledning under Sveriges EU-ordförandeskap

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Torbjörn Lövendahl har frågat statsministern om Europafackets företrädare har fått svar på sin förfrågan till statsministern om ett möte med denne och i det fall svaret är nekande, vad skälet till detta är.

Eftersom jag såsom en av ordförandena i rådet för sysselsättning och socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (Epsco) under ordförandeskapet har lett EU-arbetet inom sysselsättningsområdet har det överlämnats till mig att svara på dessa frågor.

Regeringen fäster stor vikt vid dialogen med arbetsmarknadens parter och den har utgjort ett centralt inslag i arbetet inför och under ordförandeskapet med att driva på utvecklingen inom EU för mer inkluderande arbetsmarknader och minskat utanförskap.

Både statsministern och jag har träffat såväl Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin som dess generalsekreterare John Monks vid flera tillfällen, både inför och under det svenska ordförandeskapet.

Den 19 mars deltog vi båda, tillsammans med Lundby-Wedin och Monks, i det sociala trepartstoppmötet inför Europeiska rådets möte senare samma månad. Statsministern och jag samt Lundby-Wedin och Monks deltog sedan i ett extrainkallat möte på grund av den ekonomiska krisen (Employment Summit) den 7 maj.

Jag bjöd därefter in Europafacket till det informella mötet för EU:s arbetsmarknads- och socialförsäkringsministrar i Jönköping i juli då Lundy-Wedin deltog.

I oktober deltog både statsministern och jag, tillsammans med Monks, vid det sociala trepartstoppmötet inför Europeiska rådet den 29 och 30 oktober.

Som framgått är det inte en korrekt bild att statsministern inte skulle ha träffat Europafacket. De möten som statsministern och regeringens företrädare har haft med de europeiska arbetsmarknadsparterna visar vilken vikt vi tillmäter denna dialog. Att inte alla ordförandeskap lägger upp arbetet på samma sätt och anordnar samma slags möten är enligt min mening av underordnad betydelse. Det viktiga är resultatet och jag vill påstå att vi nått en bra bit med att lägga grunden för en bred samsyn på EU-nivå om vikten av inkluderande arbetsmarknader och att bryta människors utanförskap.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.