mordet på Olof Palme

Skriftlig fråga 1998/99:817 av Schlaug, Birger (mp)

Schlaug, Birger (mp)
Fråga 1998/99:817 av Birger Schlaug (mp) till justitieministern om mordet på Olof Palme

den 28 juli

 

Den 28 februari 1986 mördades Olof Palme. Sedan dess har säpo, polisen, utredare och kommissioner på olika sätt arbetat med frågan. Ett antal journalister har dessutom granskat fallet. Den 31 mars 1999 avslutades t.ex. Lars Borgnäs dokumentärserie Mannen, mordet, mysteriet i Sveriges Television. En av Palmes nära medarbetare, Sten Andersson, medverkar i programmet. Han redogör för en, inom säpo, på den tiden självutnämnd grupp som ansåg att Olof Palme var ett hot mot Sveriges frihet. Efter mordet på Olof Palme kommer uppgifterna om en sådan grupp alltmer i omlopp. Det går inte, hur mycket man än skulle vilja för sinnesfriden, att hänvisa till galningars konspirationsteorier. Kanske kryper en rädsla omkring hos en och annan över följderna av en för rättssamhället och demokratin pinsam upplösning?

Som i dag aktiv politiker vill jag inte tillhöra de som ställs till svars om 10-20 eller 30 år om varför man ingenting sade trots att så mycket i fallet verkat märkligt.

Min fråga till justitieministern är därför:

 

Avser ministern att gå vidare genom att låta någon utländsk utredare, fullständigt befriad från kopplingar till Sverige, svenska politiker, svensk polis och svenska etablissemanget över huvud taget, få i uppdrag att gå igenom hela materialet kring mordet på Olof Palme?

 

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1999-07-28 Anmäld: 1999-08-03 Besvarad: 1999-08-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga