Mord på kvinnor i Mexiko

Skriftlig fråga 2006/07:182 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-17
Anmäld
2006-11-21
Besvarad
2006-11-27
Svar anmält
2006-11-28
Besvarad
2006-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga

2006/07:182 Mord på kvinnor i Mexiko

av Annelie Enochson (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Över 340 kvinnor har strypts, huggits och slagits ihjäl i Ciudad Juarez, Mexiko, under en tolvårsperiod, men de flesta morden förblir ouppklarade. Offren har oftast utsatts för sexuellt våld och tillskrivs vanligtvis seriemördare, drogkarteller och trafficking med kvinnor. I juni 2004 begärde en åklagare en polisutredning mot 81 statliga tjänstemän, framför allt poliser och åklagare. Åklagaren misstänker att de har struntat i att utreda mord på över 300 kvinnor i Ciudad Juarez. Den specialutsedda åklagaren Maria Lopez vill att omkring hundra poliser och brottsåklagare ska åtalas för tjänstefel på grund av slapp hantering av kriminaltekniska bevis. Förra året utsåg landets president Vicente Fox en särskild åklagare för att utreda de många morden i Ciudad Juarez, som enligt undersökningar på senare år visat sig vara den våldsammaste staden i Mexiko. Amnestys internationella generalsekreterare Irene Kahn säger, efter att ha besökt Mexiko och Ciudad Juárez, att hon var mycket besviken över de dåliga resultat som regering och rättsväsende uppnått. Glappet mellan retorik och verklighet har bara ökat, och det dödliga våldet mot kvinnor och unga flickor upphör inte.

Mexikos åklagarämbete har talat om ”omfattande brott”, och ”typfall av kränkningar av de mänskliga rättigheterna”. Men det är förskönande och förmildrande omskrivningar. Folkmord, kvinnomord, könsdiskriminering, brott mot mänskligheten är begrepp som bättre betecknar det barbari som pågår i Ciudad Juarez.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta, inom ramarna för Sveriges internationella samverkansformer, för att förmå Mexikos myndigheter att agera kraftfullt mot dessa kvinnomord?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:182 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 27 november

Svar på fråga

2006/07:182 Mord på kvinnor i Mexiko

Utrikesminister Carl Bildt

Annelie Enochson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att ta, inom ramen för internationella samverkansformer, för att förmå Mexikos myndigheter att agera kraftfullt mot de kvinnomord som frågeställaren tar upp.

Regeringen delar Annelie Enochsons oro över utvecklingen i Ciudad Juárez och följer den genom vår ambassad i Mexiko. Omsorgen om och försvaret av de mänskliga rättigheterna är en central del av den svenska utrikespolitiken, vilket understryks i regeringsförklaringen.

Sverige bevakar hur de mänskliga rättigheterna i Mexiko efterlevs, bland annat genom Utrikesdepartementets årliga rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Mexiko. Ambassaden har också, vid sidan av kontakter med mexikanska myndigheter och FN:s lokala MR-representation, löpande kontakter med flera enskilda MR-organisationer för att hålla sig uppdaterad om läget för de mänskliga rättigheterna i landet.

Den mexikanska regeringen har sedan president Fox tillträde visat att den är beredd att prioritera MR-frågor, vilket också uppmärksammats av lokala MR-organisationer. En nationell kommission för mänskliga rättigheter har upprättats. Problem kvarstår dock gällande de mänskliga rättigheterna i landet. Den nyvalde presidenten Calderón, som tillträder den 1 december, har försäkrat att han med all kraft ska fortsätta den inslagna vägen mot full respekt för mänskliga rättigheter.

Omsorg och försvar av de mänskliga rättigheterna är ett stående inslag i såväl Sveriges bilaterala dialog med Mexiko som EU:s. Sverige kommer, både bilateralt och inom ramen för EU, att fortsätta söka en aktiv dialog med såväl myndigheter som det civila samhället angående de mänskliga rättigheterna i Mexiko, inklusive situationen i Ciudad Juárez.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.