Moldaviens kränkning av HBT-personer

Skriftlig fråga 2006/07:1128 av Vestlund, Börje (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-08
Anmäld
2007-05-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-05-24
Besvarad
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 maj

Fråga

2006/07:1128 Moldaviens kränkning av HBT-personer

av Börje Vestlund (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I Sverige är vi eniga om att mänskliga rättigheter också omfattar HBT-personers mänskliga rättigheter. Tyvärr ser situationen annorlunda ut i andra länder.

De moldaviska myndigheterna har nyligen, med tvivelaktiga argument, förbjudit en demonstration under det moldaviska Pridefirandet. Detta trots att högsta domstolen har förklarat att ett sådant beslut strider mot Europakonventionen. Moldavien sällar sig därmed till de länder i Europa som präglas av homofobi och diskriminering.

Rätten att fritt uttrycka sin åsikt är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna. Denna kränks på ett flagrant sätt i Moldavien.

Det är viktigt att inte stillatigande acceptera det som händer i Moldavien. Genom Sida lämnar Sverige ett betydande bidrag till utvecklingen i Europas fattigaste land. Sverige har därmed ett särskilt ansvar för att landet respekterar de mänskliga rättigheterna.

Jag vill därför fråga utrikesministern på vilket sätt han kommer att agera för att påtala Moldaviens brott mot de mänskliga rättigheterna när man förbjuder Pridedemonstrationen.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1128 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 24 maj

Svar på fråga

2006/07:1128 Moldaviens kränkning av HBT-personer

Utrikesminister Carl Bildt

Börje Vestlund har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta avseende HBT-personers situation i Moldavien. Bakgrunden till frågan är att Chisinau stad beslutat att neka tillstånd för en manifestation i samband med den Pridefestival som nyligen genomförts och på andra sätt försvårat genomförandet av festivalen. Jag har nyligen besvarat frågor från Hans Linde, Ulf Holm och Birgitta Ohlsson i samma ämne.

Beslutet från Chisinau stad att neka tillstånd till manifestationen motiverades, liksom tidigare års avslag, med att man velat ”undvika störande av allmän ordning med allvarliga konsekvenser för samhället”.

Förra årets avslag överklagades och i februari i år förklarade Moldaviens högsta domstol att beslutet att neka tillstånd för manifestationen stred mot moldavisk lag och mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Det förnyade avslaget är mot denna bakgrund särskilt anmärkningsvärt.

Regeringen anser att en grundläggande förutsättning för fortsatt svenskt stöd till Moldaviens EU-närmande är att landets ledning nu visar att man menar allvar med sina utfästelser och åtaganden vad gäller respekten för mänskliga rättigheter och reformer syftande till ett fullt ut demokratiskt styrelseskick. Detta har jag tydliggjort för Moldaviens president vid dennes besök i Sverige den 18 april.

Jag delar frågeställarens oro rörande den bristande respekten för mänskliga rättigheter i Moldavien. Den svenska regeringen fäster stor vikt vid att de mänskliga rättigheterna respekteras oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

I sammanhanget kan nämnas att Sverige bedriver ett omfattande utvecklingssamarbete med Moldavien där arbete på MR-området och stöd till det civila samhället utgör viktiga komponenter. Bland annat stöder Sida sedan ett antal år organisationen Gender-Doc-M som arbetar för HBT-personers rättigheter i Moldavien, och som organiserar den årliga Pridefestivalen i Chisinau. Sveriges stöd till insatser för icke-diskriminering har även bidragit till ett genomförande av en informationskampanj och till rundabordssamtal om HBT-relaterade frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.