mobila studentbostäder

Skriftlig fråga 2000/01:1620 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-08-27
Besvarad
2001-09-07
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 augusti

Fråga 2000/01:1620

av Ulla-Britt Hagström (kd) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om mobila studentbostäder

Väntetiden till studentrum i Stockholm är nu över tolv månader. Studentkåren mottar samtal från studenter som kommit in på sin drömutbildning men som måste tacka nej på grund av att de saknar bostad. Andra studenter hoppar av för att de inte klarar flackande mellan kortvariga boenden på andra-, tredje- eller fjärdehandskontrakt på lägenheter. Även utbytesstudenter från andra länder drabbas av bostadsbristen. Investeringsbidragen till studentbostadsbyggandet ger Stockholm 3 000 nya lägenheter till år 2003. I Stockholms studentbostadskö står 17 000 studenter.

Det finns företag inom byggbranschen som äger stora markområden, där byggnation inte är aktuell inom en period på upp till tio år framåt i tiden. Här finns möjlighet att tillfälligt placera mobila lägenheter för studentboende. Problemet är att kommunerna inte ger de tillstånd som behövs för ändamålet.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att stimulera lösningar med mobila enheter för studentboende?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1620 besvarad av

den 10 september

Svar på fråga 2000/01:1620 om mobila studentbostäder

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Ulla-Britt Hagström har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att stimulera lösningar med mobila enheter för studentboende.

Jag vill inledningsvis understryka att jag delar Ulla-Britt Hagströms åsikt att tillgången på bostäder för studenter fortfarande är för låg i förhållande till efterfrågan. Särskilt tydligt är detta i storstadsområdena.

Därefter vill jag understryka att samhället har ett uttalat ansvar för bostadsförsörjningen. Den svenska bostadspolitiken grundas på en uppgiftsfördelning där staten svarar för att rättsliga och finansiella instrument finns tillgängliga för bostadsbyggandet och där kommunerna tillsammans med andra aktörer svarar för att de bostäder som behövs också kan erbjudas kommunens invånare. Det är således kommunerna som har ansvaret för planering och för att det bostadsbyggande som behövs också genomförs.

Regeringen ger ekonomiskt bidrag för att stimulera produktionen av studentbostäder. Ett särskilt investeringsbidrag finns för perioden 2001@2002 och kan ge upp till 40 000 kr i bidrag för varje nytt studentrum. Regeringen räknar med att investeringsbidraget ska medverka till tillkomsten av minst 10 000 nya studentbostäder. Per den sista juni 2001 har bidrag beviljats för 7 600 studentbostäder. Av den ram som hittills fördelats har Stockholms län fortfarande ca 30 miljoner kronor kvar att fördela. Jag vill också framhålla att landshövdingen i Stockholm, Ulf Adelsohn, inom ramen för ett regeringsuppdrag har haft överläggningar med samtliga kommuner om åtgärder för att öka bostadsbyggandet och för att öka tillgången i länet på studentbostäder.

Regeringen har dessutom i juni 2001 infört ett tillfälligt investeringsbidrag för nybyggnad av hyresrätter i områden med bostadsbrist. I ett kort perspektiv är det väsentligt att stimulera nyproduktionen av hyresbostäder som efterfrågas av bredare hushållsgrupper, inte minst ungdomar. Bidraget uppgår till 2,5 miljarder kronor och löper över en femårsperiod.

Att avgöra hur behovet av studentbostäder ska tillgodoses är respektive kommuns ansvar. Det gäller även bedömningar huruvida mobila bostäder i vissa fall kan vara en lämplig lösning. Jag har således inte för avsikt att vidta några åtgärder för att särskilt stimulera mobila studentbostäder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.