Till innehåll på sidan

Minskade satsningar på freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

Skriftlig fråga 2014/15:105 av Karin Enström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-25
Överlämnad
2014-11-25
Anmäld
2014-11-26
Svarsdatum
2014-12-03
Sista svarsdatum
2014-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Regeringen har sänkt ambitionsnivån när det gäller internationell samverkan och aviserar i budgetpropositionen för 2015 ett minskat anslag till internationella organisationer och freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet.

Det är olyckligt att regeringen i en orolig omvärld väljer att dra ned när insatser verkligen kan behövas och svara upp mot nya eller förändrade behov. Regeringen redogör i budgettexten för sina höga mål på området men avsätter inte resurser för det. Det framgår inte heller i budgeten var neddragningarna ska genomföras eller vilka verksamheter som drabbas.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är följande:

Varför väljer ministern och regeringen att minska anslaget, var ska neddragningarna ske och vilka områden kommer att drabbas?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:105 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:105 av Karin Enström (M) Minskade satsningar på freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

Karin Enström har frågat mig varför regeringen väljer att minska anslaget till internationella organisationer och anslaget till freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet, var neddragningarna ska ske och vilka områden som kommer att påverkas.

Sveriges medlemskap i internationella organisationer som FN, Europarådet och OSSE m.fl. finansieras från det nämnda anslaget under utgiftsområde 5 Internationell samverkan. Anslaget används för avgifter som uttaxeras av organisationerna och de är obligatoriska för medlemsländerna att betala.

Bakgrunden till neddragningen är att nivån på anslaget fastställdes i en tid av mycket höga dollar- och euro-kurser. Anslaget har därefter inte utnyttjats fullt ut under de senaste åren. Neddragningen påverkar därför inte på något sätt vår möjlighet att uppfylla Sveriges åtaganden gentemot dessa organisationer.

När det gäller freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet har regeringen valt att omdisponera medel till att finansiera annan angelägen verksam

het i samband med budgetpropositionen. Anslagsminskningen på

20 miljoner kronor utgör en mycket begränsad del av anslaget för internationell samverkan om cirka två miljarder kronor. Regeringen kommer i 2015 års regleringsbrev att fastställa hur medlen fördelas inom anslaget.

Stockholm den 3 december 2014

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.