minröjning i Västsahara

Skriftlig fråga 1997/98:1070 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-09-03
Anmäld
1998-09-07
Besvarad
1998-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1070 av Eva Zetterberg (v) till statsministern om minröjning i Västsahara

den 3 september

Den planerade verksamhetsperioden för den svenska desarmeringstruppen i Västsahara går ut i dagarna. Den marockanska regeringen har på olika sätt satt käppar i hjulet för att desarmeringen av den stora mängd minor som finns utplacerade i Västsahara skall bli av. Den svenska truppen har knappast hunnit påbörja sitt arbete. Det är av största vikt att desarmering av minorna blir av för att den stora mängden västsahariska flyktingar skall kunna återvända hem från lägren i Algeriet så att de kan delta i den, under FN:s ledning, överenskomna folkomröstningen om Västsaharas framtid.

Vad avser regeringen göra för att desarmeringen skall genomföras?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1070 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1070 om minröjning i Västsahara
    Utrikesminister Lena Hjelm-Wallén

den 10 september

Eva Zetterberg har frågat statsministern vad regeringen avser göra för att den planerade minröjningsinsatsen i Västsahara skall kunna genomföras så att flyktingar kan återvända från lägren i Algeriet och delta i den planerade folkomröstningen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Sverige förblir starkt engagerat i fredsprocessen i Västsahara bl.a. genom vårt stöd för FN:s mission (Minurso) i området. Ett konkret uttryck är det svenska deltagandet i denna mission med såväl poliser som militär trupp för minröjning. Regeringen har även beredskap för ytterligare stöd till FN:s fredsplan för Västsahara, bl.a. genom bidrag med svenska valövervakare. Minröjningsuppgifterna består i att säkra grupperingsplatser för tillkommande trupp i missionen samt att röja vägavsnitt för att möjliggöra för flyktingar att återvända och delta i den planerade folkomröstningen.

Till följd av förseningar i genomförandet av den fredsplan som ligger till grund för FN-missionens olika aktiviteter har befälhavaren för Minurso kunnat utnyttja den svenska truppen endast till den del av minröjningen som nu varit möjlig att utföra och som huvudsakligen avser att säkra grupperingsplatser för andra militära enheter. Den uppgiften beräknas vara slutförd med utgången av september, då också den svenska truppstyrkan, i enlighet med de tidsmässiga ramar som FN fastställt, skall börja tas hem.

Processen med att identifiera röstberättigade inför folkomröstningen har avancerat under sommaren. Dock återstår tre s.k. omtvistade grupper och det är först när identifieringen också av dessa är klar som datum kan fastställas för när parterna skall påbörja tillbakadragandet av sina styrkor och flyktingåtervändandet inledas. Folkomröstningen skall enligt planen äga rum sex månader därefter. Det kommer alltså att finnas ett fortsatt behov av minröjning för flyktingvägar och -uppehållsplatser. Det är dock svårt att bedöma när sådana insatser kan påbörjas.

FN:s generalsekreterares personlige representant, James Baker, för i dagarna samtal med parterna om fredsplanens fortsatta genomförande. En rapport från generalsekreteraren väntas kring den 15 september varpå FN:s säkerhetsråd kommer att behandla frågan. Senast den 21 september måste mandatet för missionen förlängas. En svensk delegation med representanter för Försvars- och Utrikesdepartementen samt Försvarsmaktens högkvarter besöker Västsahara i början av nästa vecka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.