Minoriteters rätt till skydd och egendom i Turkiet

Skriftlig fråga 2011/12:667 av Kerimo, Yilmaz (S)

Kerimo, Yilmaz (S)

den 19 juni

Fråga

2011/12:667 Minoriteters rätt till skydd och egendom i Turkiet

av Yilmaz Kerimo (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Trots löften om förändring fortsätter Turkiet att förtrycka landets minoriteter. Rättegångsprocessen mot det 1 700 år gamla Mor Gabriel-klostret visar hur den turkiska regimen aktivt motarbetar minoriteters rätt till skydd och egendom.

Mor Gabriel-klostret är en viktig symbol för många assyrier/syrianer runt om i världen. Den turkiska staten försöker dock skrämma bort de assyrier/syrianer som finns kvar i området runt klostret. Efter en utdragen juridisk strid har den turkiska högsta domstolen nu dömt att Mor Gabriel-klostret har "ockuperat mark" och att egendomen tillhör den turkiska staten. Det innebär att den turkiska staten lägger beslag på 267 000 kvadratmeter mark som sedan lång tid tillbaka ägs av Sankt Gabriel-stiftelsen.

Domen har väckt starka reaktioner bland assyrier/syrianer och europeiska politiker. Domen är ett politiskt beslut, då den turkiska högsta domstolen plötsligt har valt att ogiltigförklara tidigare domar som var till förmån för Mor Gabriel. Många anser att EU bör stoppa allt ekonomiskt bistånd till Turkiet tills landet upprätthåller respekten för minoriteternas rättigheter.

Jag har i flera skriftliga frågor till utrikesminister Carl Bildt uppmärksammat situationen i Turkiet, utan att ministern har agerat. Jag anser att Carl Bildt nu måste agera snabbt och tydligt mot den turkiska regimens behandling av minoriteter. Turkiets rättsväsen har blivit en bricka i den turkiska statens förföljelse av minoriteter.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att se till att Turkiet följer sina åtaganden om att respektera minoriteters rättigheter?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2012-06-19 Anmäld: 2012-06-19 Besvarad: 2012-06-28 Svar anmält: 2012-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2012-06-28)