Till innehåll på sidan

Miljövänliga småskaliga vattenkraftverk som hotas av nedläggelse

Skriftlig fråga 2014/15:498 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-06
Överlämnad
2015-05-07
Anmäld
2015-05-08
Svarsdatum
2015-05-13
Sista svarsdatum
2015-05-13
Besvarad
2015-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Något måste göras för att rädda den småskaliga vattenkraften. Många små miljövänliga vattenkraftverk på landsbygden är hotade.

Länsstyrelsernas bedömning har satt många kraftverksägare i en oerhört svår situation, som nu hotar miljövänlig vattenkraft.

Fram till nyligen har staten ansett verksamheterna lagliga, men de är nu enligt länsstyrelsernas bedömning olagliga.

Den småskaliga vattenkraften står för en stor del av den totala vattenkraftsproduktionen och finns runt om i landet. Ofta försörjer den gården eller företaget med elkraft och bidrar också till ett fungerande näringsliv på landsbygden.

Problemet är nu att många vattenkraftsägare tvingas söka nytt tillstånd för sin anläggning trots att den varit i drift under många år, och kostnaderna för detta är mycket höga. Kostnaderna kan landa på 1 miljon kronor. Detta är kostnader som är helt orimliga för den lilla miljövänliga verksamheten.

Detta riskerar att leda till att flera mindre elkraftsägare överväger att avsluta sin verksamhet, vilket skulle innebära att dessa mindre företag på landsbygden försvinner och att det med det försvinner miljövänlig elproduktion. Även kostnaderna för tillstånd för avveckling och för själva avvecklingen är i dag höga, vilket innebär att flera mindre elkraftsproducenter på landsbygden hotas av stora kostnader hur de än vänder sig och att många riskerar att gå i konkurs. Detta är ju helt orimligt. De har under kanske 100 år producerat miljövänlig el och drivit sitt företag på landsbygden, och nu riskerar de att få lägga ned en miljövänlig elproduktion.

Staten är ansvarig för de lagar och regler som finns, och också hur de statliga verken, länsstyrelserna och myndigheterna arbetar.

 

Vad avser klimat- och miljöministern att göra för att underlätta för och rädda den småskaliga och miljövänliga vattenkraftsproduktionen i landet? 

Svar på skriftlig fråga 2014/15:498 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2015/2048/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:498 av Sten Bergheden (M) Miljövänliga småskaliga vattenkraftverk som hotas av nedläggelse

Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser att göra för att underlätta för och rädda den småskaliga och miljövänliga vattenkraftsproduktionen i landet.

Inledningsvis vill jag konstatera, att det av miljöbalken följer en skyldig-het för tillsynsmyndigheten att utöva tillsyn över de verksamheter som omfattas av tillsynsansvaret. Länsstyrelsen ansvarar som huvudregel för tillsynen över vattenverksamheter och ska därmed se till att sådana verk-samheter inom länet bedrivs på ett sätt som är förenligt med miljöbalk-ens bestämmelser. Om en tillståndspliktig verksamhet bedrivs utan till-stånd är det tillsynsmyndighetens ansvar att se till att rättelse sker.

Den småskaliga vattenkraften står, tvärtemot vad Sten Bergheden påstår, för en liten del av vattenkraftproduktionen i landet medan de stora och medelstora vattenkraftverken står för strax under 98 procent av den totala produktionen. Enligt uppgifter från 2013 från Havs- och vatten-myndigheten står de c:a 1030 minsta vattenkraftverken för ungefär 0,5 % av landets totala vattenkraftproduktion. Dock kan den småskaliga vattenkraften ha viss betydelse ur effektsynpunkt, liksom att den naturligtvis både kan ha historisk betydelse och ha kulturella värden.

Den förra regeringen tillsatte en utredning för att se över reglerna om vattenverksamheter. Utredningen fick i uppdrag att ta fram förslag till ändringar som säkerställer att alla tillståndspliktiga vattenverksamheter har tillstånd i överenstämmelse med de miljökrav som ställs i miljöbalken och att de lever upp till de krav som följer av Sveriges EU-rättsliga åtaganden i fråga om vattenkvalitet och påverkan på djur- och växtliv, samtidigt som en väl fungerande markavvattning och en fortsatt hög regler- och produktionskapacitet i den svenska vattenkraftproduktionen eftersträvas.


Förslagen från Vattenverksamhetsutredningen har varit ute på remiss och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 13 maj 2015

Åsa Romson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.