Miljöräddning till sjöss

Skriftlig fråga 2010/11:102 av Sonidsson, Eva (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-24
Anmäld
2010-11-25
Besvarad
2010-12-01
Svar anmält
2010-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga

2010/11:102 Miljöräddning till sjöss

av Eva Sonidsson (S)

till miljöminister Andreas Carlgren (C)

Den växande sjötrafiken på våra vattenvägar ställer höga krav på god beredskap vid olyckor och utsläpp av miljöfarliga ämnen. Kustbevakningen har därför som mål, enligt regleringsbrevet från regeringen, att öka sin förmåga att bekämpa utsläpp och förhindra att olja kommer ut vid en fartygsolycka. Senast 2012 ska Kustbevakningen ha förmågan att med nationella resurser bekämpa oljeutsläpp på upp till 10 000 ton.

Kustbevakningen ska vid utsläpp inom 4 timmar påbörja begränsningsåtgärder och inom 8 timmar påbörja bekämpningsåtgärder inom Östersjön, Västerhavet, Vänern och Mälaren. I Bottniska viken från Hudiksvall till Haparanda är tiderna dubbelt så långa: 8 timmar för begränsningsåtgärder och 16 timmar för bekämpningsåtgärder.

Detta är orimligt. Varför är det skillnad på Östersjön och Bottenviken i fråga om vilken tid man har på sig att utföra en miljöräddning? Organismerna i Bottniska viken är lika känsliga för kemikalier och olja som i våra andra sjöar och hav. Konsekvenserna för den marina miljön är lika allvarliga. Därför bör de nationella målen för begränsning och bekämpning av miljöfarliga utsläpp vara lika i hela landet.

Avser miljöministern att ta initiativ till att ändra de nationella målen för bekämpning av miljöfarliga utsläpp så att de är lika för alla våra sjöar och hav?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:102 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 1 december

Svar på fråga

2010/11:102 Miljöräddning till sjöss

Försvarsminister Sten Tolgfors

Eva Sonidsson har frågat miljöminister Andreas Carlgren om vilka initiativ han avser att ta för att ändra de nationella målen för bekämpning av miljöfarliga utsläpp så att de är lika för alla våra sjöar och hav. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Kustbevakningen har tillförts tre fartyg i 001-klassen och tre nya sjöövervakningsflygplan. De utgör nya plattformar i Kustbevakningens arbete att bekämpa utsläpp av olja eller andra miljöfarliga ämnen. Kustbevakningsflyget kan snabbt vara på plats längs hela vår långa kust och ge värdefull information till de fartyg som sätts in för att bekämpa ett eventuellt utsläpp.

Kustbevakningen kommer därutöver att tillföras fyra nya kombinationsfartyg av den så kallade 031-klassen. Det första fartyget ska levereras i maj 2011 och de följande med fyra månaders intervaller. Alla fartyg kommer att vara levererade 2012.

Inriktningen är att placera ett fartyg i varje kustbevakningsregion för att ersätta en del av de äldre miljöskyddsfartygen i den nuvarande flottan. Dessa fartyg är avancerade miljöskyddsfartyg och kan ta upp och lagra 250 kubikmeter olja i egna tankar. Den operativa förmågan blir väsentligt större än den hos dagens miljöskyddsfartyg. Fartygen kan även gå med högre hastighet jämfört med de äldre fartygen vilket gör att de kan vara snabbare på plats vid en eventuell olycka.

Kustbevakningen planerar att ett av de nya fartygen i 031-klassen kommer att få Härnösand som hemmahamn. Kustbevakningen har även placerat ett miljöskyddsfartyg med bra iskapacitet, som tidigare varit placerat på Gotland, i Umeå. Ytterligare ett miljöskyddsfartyg som tidigare fanns i Stockholm har nu placerats i Gävle.

I Bottenviken är det många gånger närmare till vårt grannland Finland och de miljöräddningstjänstresurser som finns där. I och med samarbetet inom såväl Helcom som Köpenhamnsavtalet så kan Sverige utgå från att få hjälp från Finland. Likaså kan Finland räkna med att få hjälp från Sverige vid ett utsläpp.

Regeringen välkomnar den utveckling som nu sker inom Kustbevakningen vad gäller miljöräddningstjänst till sjöss. Utvecklingen bidrar även till en god beredskap norr om Hudiksvall.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.