miljöflyktingar från Tuvalu

Skriftlig fråga 2001/02:651 av Ringqvist, Jonas (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-01
Anmäld
2002-02-05
Besvarad
2002-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga 2001/02:651

av Jonas Ringqvist (v) till statsrådet Lena Sommestad om miljöflyktingar från Tuvalu

Tuvalu i Polynesien är ett örike bestående av nio småöar som nu hotas att försvinna. De 11 000 invånarna har tvingats söka asyl i Nya Zeeland och Australien. Orsaken är den ökade frekvensen av stormar och torka som leder till att jordbruksmarken översvämmas och försaltas. Detta gör jorden obrukbar. Då det inte finns några mineraltillgångar och få exportvaror, är jordbruk och fiske det som Tuvalus invånare lever av. Utan jordbruket tvingas nu Tuvalus befolkning att lämna sitt land och sin kultur.

Studier vid Nya Zeelands Institute of Water and Atmospheric Research pekar på att uppvärmningen av Stilla havet är nästan dubbelt så hög som det globala genomsnittet. Att den globala temperaturökningen beror på för höga koncentrationer av växthusgaser i atmosfären är forskarvärlden så gott som enig om. Den främsta källan till växthusgasutsläppen är förbränning av fossila bränslen där i-världen och därmed även Sverige, står för den största delen. Trots att Tuvalu är ett land utan stora utsläpp från industri eller trafik, är Tuvalu det land som blir det första att betala priset för i-världens livsstil. Vi menar att Sverige har ett ansvar att ta.

Jag vill fråga statsrådet Lena Sommestad:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att Sverige och EU, utöver arbetet med att minska växthusgasutsläppen, tar ansvar för att underlätta för människor att stanna kvar i sina länder trots de konsekvenser som klimatförändringen medför?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:651 besvarad av

den 6 februari

Svar på fråga 2001/02:651 om miljöflyktingar från Tuvalu

Statsrådet Lena Sommestad

Jonas Ringqvist har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta för att Sverige och EU, utöver arbetet med att minska växthusgasutsläppen, tar ansvar för att underlätta för människor att stanna kvar i sina länder trots de konsekvenser som klimatförändringen medför.

Länder med lågt liggande kustlinjer uppmärksammas särskilt i FN:s klimatkonvention. För de länder som kan komma att utsättas för kommande klimatförändringar är det viktigt att de ges möjlighet att bygga upp en egen kompetens samt att de får hjälp med att vidta konkreta åtgärder. Ett stöd för detta ges redan genom det multilaterala samarbetet inom den globala miljöfonden, GEF, Världsbanken samt FN:s utvecklingsprogram UNDP. Dessutom har man vid FN:s klimatkonventions sjunde partsmöte beslutat om fonder som på sikt kan ge ytterligare stöd för detta arbete.

Det viktigaste i det internationella samarbetet om klimatförändringar är dock att begränsa denna effekt genom att minska halten av växthusgaser. Målet för det internationella arbetet mot klimatförändringar är därför att försöka begränsa växthuseffekten till en nivå som inte bedöms farlig och som innebär att anpassning kan ske. Som bekant har Sverige varit drivande i detta arbete.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.