Mellanösterns glömda krig

Skriftlig fråga 2016/17:252 av Peter Persson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-10-27
Överlämnad
2016-10-28
Anmäld
2016-11-08
Sista svarsdatum
2016-11-09
Svarsdatum
2016-11-10
Besvarad
2016-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Klanen Asads krig mot sitt eget folk, stött av Ryssland och det shiamuslimska Iran, är en humanitär katastrof som påverkat hela Mellanöstern och Europa. Även inbördeskriget i Libyen är väl uppmärksammat och mediebevakat.

Det krig som ingen riktigt bryr sig om är inbördeskriget i Jemen, kanske för att rollerna där är ombytta och för att det inte genererar flyktingströmmar till Europa. I Jemen är det saudiskt flyg som, med amerikanskt stöd, bombar en civilbefolkning som är shiamuslimer och som bor i den del av Jemen som behärskas av de så kallade huthirebellerna.

Både Amnesty och Human Rights Watch har kritiserat Saudiarabiens flygattacker.

Situationen i Jemen är minst lika komplex som den i Syrien. Såväl Daish som al-Qaida deltar också i inbördeskriget och bekämpar, eftersom de är sunnifundamentalister, både regimen och de shiamuslimska huthirebellerna. Kriget har också sin upprinnelse i den arabiska våren och de då fredliga protesterna mot diktatorn Ali Abdullah Saleh. Dagens Jemen har också sitt ursprung i två skilda stater, Nordjemen och Sydjemen.

Landet tillhörde världens fattigare redan före kriget. Mänskliga rättigheter och i synnerhet kvinnors rättigheter har inte respekterats. Slaveri förbjöds så sent som 1962 men lär fortfarande finnas kvar.

Inbördeskriget är en humanitär katastrof. 2,4 miljoner av landets beräknade 25 miljoner invånare är internflyktingar. 10 miljoner svälter, saknar el och har brist på vatten. Från mars 2015 till i augusti 2016 har 10 000 dödats i inbördeskriget.

Min fråga till utrikesministern är:

 

Vilka initiativ tas för att mäkla fred i Jemen, och hur har Sverige kritiserat Saudiarabiens intervention och bombningar av civila?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:252 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:252 av Peter Persson (S) Mellanösterns glömda krig

Peter Persson har frågat mig vilka initiativ som tas för att mäkla fred i Jemen, och hur Sverige har kritiserat Saudiarabiens intervention och bombningar av civila.

Jag delar Peter Perssons djupa oro för det allvarliga läget i Jemen. Den humanitära och ekonomiska situationen i Jemen är katastrofal. Över

80 procent av befolkningen är i behov av humanitär hjälp. Enligt Unicef lider över 1,5 miljoner barn under fem år av undernäring. En av de största utmaningarna är att få tillträde till alla de områden i landet där hjälp behövs. Det stora antalet civila dödsoffer är djupt beklagligt och dödandet måste upphöra. Sverige uppmanar alla parter i konflikten att respektera och följa den internationella humanitära rätten och de mänskliga rättigheterna. Sverige stödjer FN:s uppmaning att tillsätta en internationell utredning för att klargöra om krigsförbrytelser har begåtts i Jemen.

Sverige är en av de största humanitära givarna till Jemenkrisen. Förra året utbetalades 288 miljoner kronor i humanitärt bistånd till krisen. Sverige har hittills under 2016, genom Sida, bidragit med 174 miljoner kronor i humanitärt bistånd till Jemen. Sverige ger därutöver omfattande icke öronmärkt kärnstöd till organisationer som genomför humanitära insatser inom ramen för Jemenkrisen, bl.a. UNHCR, WFP, ICRC och FN:s katastroffond (CERF). Jemen inkluderas även i den regionala MENA-strategin med fokus på MR och demokrati (2016-2020).

Sverige har också genom EU varit med och bidragit med humanitärt stöd till Jemenkrisen. EU:s totala humanitära stöd sedan april 2015 uppgår till 120 miljoner euro. EU stödjer även Jemen genom sitt instrument för utvecklingssamarbete. Inom ramen för detta arbete har Sverige framhävt vikten av fokus på jämställdhet – inklusive kvinnors deltagande – och civilsamhällets roll. Framgent är det av stor vikt att EU har beredskap att stödja kommande postkonflikt- och stabiliseringsarbete.

Utvecklingen i Jemen är emellertid mycket dyster efter de FN-ledda fredsförhandlingarnas sammanbrott i början av augusti. Trots ett flertal initiativ därefter är förtroendet mellan parterna lågt och en överenskommelse förefaller sorgligt nog avlägsen. Det finns ingen militär lösning på konflikten. Endast en politisk process kan leda till fred och en långsiktigt hållbar lösning. Sverige stödjer aktivt FN-sändebudet Cheikh Ahmeds ansträngningar att nå och befästa en fredsuppgörelse.

Sverige arbetar för en mer inkluderande fredsprocess i Jemen där kvinnor involveras i samtalen, vilket var fallet i den nationella dialogkonferensen som avslutades 2014. FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet handlar inte endast om kvinnors mänskliga rättigheter, utan också – och av lika stor vikt – om att säkra fred och säkerhet för alla. En hållbar fredsprocess skulle lägga grunden för stabila institutioner, som på sikt kan främja ekonomisk, politisk och social utveckling.

Stockholm den 10 november 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.