Marknaden för vård online-företag

Skriftlig fråga 2017/18:1064 av Niklas Karlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-20
Överlämnad
2018-03-20
Anmäld
2018-03-21
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Så kallad vård online vinner snabbt popularitet och sprids över landet. För patienterna kan det upplevas som ett utmärkt sätt att öka tillgängligheten. Samtidigt riskerar denna vård att bli efterfrågestyrd snarare än ett komplement till primärvården och ske i strid med principer om behovsstyrning. Systemet riskerar att öka både sjukvårdskonsumtionen och kostnaderna. Kvalitet och patientsäkerhet äventyras. Sjukvårdens begränsade resurser styrs bort från exempelvis cancervård, akutsjukvård och en växande grupp multisjuka äldre med stora behov.

När marknadens logik får styra får man också marknadens resultat. Patienter blir kunder, och mindre problem som kanske egentligen inte kräver vård premieras för att vinsterna är snabba och enkla att nå.

I 3 kap. 1 § hälso- och sjukvårdslagen framgår följande:

”Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.

Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka risker ser ministern med den växande marknaden av vård online-företag, och på vilket sätt avser ministern att agera för att garantera effektiv resursanvändning och hög patientsäkerhet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1064 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/01927/FS

Socialdepartementet

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1064 av Niklas Karlsson (S) om
marknaden för vård online-företag

Niklas Karlsson har frågat mig vilka risker jag ser med den växande marknaden av vård online-företag, och på vilket sätt jag avser att agera för att garantera effektiv resursanvändning och hög patientsäkerhet?

Vi har en fantastisk teknisk utveckling som innebär nya möjligheter för hälso- och sjukvården. Med digitaliseringens hjälp kan vi få kontakt med en vårdpersonal med några enkla knapptryck i mobilen, på datorn eller på surfplattan. Det ger möjligheter för ökad tillgänglighet till vården – inte minst för den som har långt till sjukhuset eller vårdcentralen. Men det medför, precis som Niklas Karlsson skriver, också risker och utmaningar. Dels är vårdens resurser begränsade, och vi måste säkerställa att de används på ett rimligt sätt så att de som har störst behov av vård också får det. Dels så är det inte självklart att alla typer av vård lämpar sig att göras på distans – åtminstone inte med den teknik vi har idag.

Regeringen fattade två olika beslut som relaterar till Niklas Karlssons fråga den 1 mars i år. Syftet med dessa beslut är att säkerställa att olika digitala vårdtjänster såsom sjukvårdsappar och nätläkartjänster omfattas av offentliga regelverk och kontrollsystem som ska säkerställa patientsäkerhet. Vidare är syftet att se till att sjukvårdens resurser används där de behövs mest. Det ena beslutet gällde ett tilläggsdirektiv till utredningen Ordning och reda i vården om att analysera hur ett långsiktigt hållbart system för så kallade nätdoktorer kan skapas, med beaktande av principen om en behovsstyrd vård. Det andra beslutet gällde att Socialstyrelsen får ett nytt uppdrag om att kartlägga omfattningen och inriktningen för de digitala vårdtjänster som riktas till patienter. I uppdraget ingår också att föreslå hur kvaliteten på den digitala vården ska kunna följas upp samt att ta fram rekommendationer för vilken typ av vård och behandling som lämpar sig, respektive inte lämpar sig, att hantera via digitala vårdtjänster. Genom de här besluten kan vi börja styra upp en relativt ny marknad, som har inneburit en ökad tillgänglighet – men också potentiellt risker om de används fel, såväl för patienterna, som för att vårdens resurser inte används där de behövs som mest. På så sätt skapar vi en mer patientsäker vård med kontroll och ordning på skattebetalarnas pengar.

Stockholm den 28 mars 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.