Marknaden för handel med begagnade varor

Skriftlig fråga 2005/06:1751 av Fridolin, Gustav (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-02
Anmäld
2006-06-02
Besvarad
2006-06-07
Svar anmält
2006-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juni

Fråga 2005/06:1751 av Gustav Fridolin (mp) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Marknaden för handel med begagnade varor

I arbetet för en omställning av samhället till att bli ekologiskt hållbart är det av största vikt att prylar används så länge som möjligt. Därför är marknaden av begagnade varor, särskilt av sådana som i vanliga fall slängs när dess första ägare tröttnat på dem, viktig att stödja.

Det finns flera argument för sänkt eller slopad moms på sådana varor. Det första är att alla de organisationer som driver begagnadhandel och skänker sin vinst till välgörenhet har slopad moms. Detta har givetvis goda skäl i ryggen men riskerar snedvrida konkurrensen på sådant sätt att nya aktörer som kunde få marknaden att växa inte etablerar sig eller slås ut. Det andra är att sakerna som köps ju redan har belagts med moms en gång, när de såldes som nya.

En annan intressant reform vore att avskaffa avgifterna på avfallstationerna för begagnathandeln. I dag är det ofta gratis för privatpersoner att kasta saker på en stor del av tipparna, medan det är dryga kostnader för företag. Detta är fullt rimligt, men för begagnatföretagen som tar hand om till exempel ett dödsbo blir effekterna märkliga. Hade ägaren själv kastat hade det varit gratis, nu kostar det i stället.

Mot bakgrund av ovanstående förslag vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder hon avser att vidta för att stödja marknaden för handel med begagnade prylar.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1751 besvarad av

den 7 juni

Svar på fråga 2005/06:1751 om marknaden för handel med begagnade varor

Statsrådet Lena Sommestad

Gustav Fridolin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stödja marknaden för handel med begagnade varor. Gustav Fridolin kommer med två möjliga förslag till att stödja denna marknad. Det ena är att ta bort momsen på begagnade varor. Det andra förslaget är att ta bort avgifterna på avfallsstationerna för begagnathandeln så att de företagen slipper betala avgift för det som inte går att sälja.

Jag instämmer i vad Gustav Fridolin säger om vikten av att avfallet hanteras på ett hållbart sätt och att återanvändningen av produkter bör stimuleras när så är lämpligt. Jag anser att dagens system i stort sett uppfyller dessa krav.

I Sverige är det ofta välgörenhetsorganisationer som handlar med begagnade varor. Välgörenhetsorganisationer är, om de utgör allmännyttiga ideella föreningar, befriade från mervärdesskatt på sin omsättning om denna består av inkomster med naturlig anknytning till det ideella ändamålet eller om inkomsterna av hävd finansierat ideellt arbete. Den svenska mervärdesskattelagstiftningen bygger på EG:s sjätte mervärdesskattedirektiv (77/388/EEG). Enligt direktivet ska i princip all omsättning av varor och tjänster beläggas med mervärdesskatt. Vissa begränsade områden får undantas eller beskattas med en lägre skattesats än normalskattesatsen. Någon sådan möjlighet finns inte för kommersiell handel med begagnade varor.

Med anledning av frågan om att en begagnad vara kan bli belagd med mervärdesskatt flera gånger kan anföras följande. Den som handlar med begagnade varor, konstverk, samlarföremål eller antikviteter får tillämpa en ordning med beskattning av vinstmarginalen. Ordningen innebär i korthet att mervärdesskatt betalas på mellanskillnaden mellan varans försäljningspris och dess inköpspris. Därmed undviks att omsättningen av varan belastas med mervärdesskatt flera gånger om den köps in från en privatperson.

När det gäller frågan om avgifter är det enligt miljöbalken den som innehar avfallet som har ansvaret för att avfallet hanteras på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt. Hushåll lämnar sitt avfall till kommunen och betalar för hanteringen genom renhållningsavgiften. Om i stället ett hushåll lämnar kläder med mera till ett begagnatföretag övergår ansvaret till detta företag att se till att eventuellt avfall hanteras på ett godtagbart sätt. I stället för en renhållningsavgift betalar företaget ofta en avgift direkt till den kommun eller det privata avfallsföretag som avfallet lämnas till. Det är alltså varken gratis för hushåll eller företag att göra sig av med avfall på ett godtagbart sätt. Jag anser att begagnatföretagen fyller en viktig roll för att minska mängderna avfall som uppkommer. Det är samtidigt viktigt att avfallshanteringen bedrivs på ett miljömässigt sätt och därför får kosta pengar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.