Mänskliga rättigheter i Pakistan

Skriftlig fråga 2009/10:883 av Gabelic, Aleksander (s)

Gabelic, Aleksander (s)

den 7 juni

Fråga

2009/10:883 Mänskliga rättigheter i Pakistan

av Aleksander Gabelic (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Ahmadiyamuslimer i Pakistan lever i dag i skräck efter vad som skett under senare tid och de har haft en mycket allvarlig situation särskilt under de senaste två tre åren. De har i dag svårt att leva sina liv normalt. Affärsmän vågar inte öppna sina verksamheter, familjer vågar inte skicka sina barn till skolan och så vidare. Detta har jag fått målande beskrivningar av i möten med engagerade medborgare.

Även efter de blodiga attackerna mot två moskéer i staden Lahore under fredagen har en ahmadiyamuslim attackerats i ett knivdåd. Fundamentalister i landet skanderar om att den som dödar en ahmadiyamuslim kommer till paradiset. Det var efter en sådan uppmaning som de fruktansvärda attackerna i förra veckan ägde rum. Pakistan har ännu i dag kvar den ökända lagstiftningen från 1974 som berövar landets minoriteter deras mänskliga rättigheter. Dessa lagar har fördömts av FN och av åtskilliga människorättsorganisationer.

Omvärlden måste nu sätta än hårdare press på Pakistan för att landet ska avskaffa dessa lagar och få ett stopp på de inhumana förhållanden som råder för många människor i landet i dag. Detta bevisas av den senaste tidens blodiga händelser.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att öka pressen på Pakistan i syfte att skapa trygghet för de medborgare som i dag lever under hot och förföljelser?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2010-06-07 Anmäld: 2010-06-08 Svar anmält: 2010-06-16 Besvarad: 2010-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-06-16)