Mäns våld mot kvinnor

Skriftlig fråga 2005/06:1647 av Hoff, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-18
Anmäld
2006-05-18
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 maj

Fråga 2005/06:1647 av Hans Hoff (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Mäns våld mot kvinnor

Frivården inom kriminalvården i Halmstad arbetar med behandling av män som utövat våld, eller hotat om våld, mot sin partner. Relationsvåldsprogrammet heter Män i fokus och startade under sommaren 2001. Hittills har 40 män dömts in i behandlingen genom dom på kontraktsvård. Utöver dessa män går flera andra män i behandlingsgrupper som leds av kvalificerade terapeuter. Kriminalvården köper behandlingen som ett led i påföljden. Mannen döms alltså till vård i stället för fängelse. Sköter han inte behandlingen kan straffet omvandlas till fängelse.

De män som dömts till behandling har i genomsnitt deltagit under 30 månader. Av dessa har endast tre personer återfallit i nytt fysiskt våld mot en kvinna. Det motsvarar en återfallsfrekvens på 7 %. För klienter som dömts till fängelse ligger återfallsfrekvensen omkring 70 %.

Vårdgivarna som bedriver behandlingen inom frivården i Halmstad får mycket goda vitsord och har hög trovärdighet för deras relationsvåldsverksamhet och välfungerande behandlingsmodell, såväl från samverkande myndigheter såsom rättsväsendets alla enheter, socialtjänst, kvinnojourer, brottsofferverksamhet och så vidare.

Enligt uppgift har frivården i Halmstad nu fått besked att inte få fortsätta med sitt arbetssätt eller samverkansmodellen Män i fokus. Modellen ska tydligen ändras och bytas ut mot en annan modell.

Avser justitieministern att se till att denna lyckade verksamhet läggs ned?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1647 besvarad av

den 24 maj

Svar på fråga 2005/06:1647 om mäns våld mot kvinnor

Justitieminister Thomas Bodström

Hans Hoff har frågat mig om jag avser att se till att behandlingsprogrammet Män i Fokus som bedrivs vid frivården i Halmstad läggs ned.

Arbetet med att förhindra att den som har dömts för våld i nära relationer återfaller i brott är självfallet ett högt prioriterat område för regeringen.

Av kriminalvården har jag inhämtat att det behandlingsprogram som ska användas vid frivården i Halmstad är IDAP (Integrated Domestic Abuse Programme). Programmet som har utarbetats i samverkan med brittiska Home Office är uppbyggt på kunskap från tusentals brottsoffer och gärningsmän. Parallellt med den misshandlande mannens behandling har den misshandlade kvinnan en egen stödkontakt. Syftet med detta är att öka säkerheten för kvinnan.

Kriminalvården vidtar kontinuerligt åtgärder i syfte att förbättra innehållet i verkställigheten i olika avseenden. Ett arbete som har bedrivits med hög intensitet de senaste åren är just att införa nationella behandlingsprogram, som till exempel IDAP. Behandlingsprogram som med utgångspunkt i tillgänglig forskning kan förväntas minska återfall i brott. För att säkerställa kvaliteten genomgår programmen som ska användas ett så kallat ackrediteringsförfarande. Det betyder att man genomför en sorts vetenskaplig kvalitetstest, där en oberoende forskarpanel granskar programmets innehåll och sättet att genomföra det på.

Införandet av de nationella behandlingsprogrammen ökar möjligheterna att utvärdera och följa upp resultaten av kriminalvårdens arbete. Regeringen är positiv till denna utveckling och har i budgetpropositionen för 2006 uttalat att detta arbete bör fortsätta.

Jag är övertygad om att kriminalvårdens arbete med att öka användningen av forskningsbaserade och utvärderingsbara program har betydelse för deras förmåga att klara sitt uppdrag att minska återfallen i brott.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.