mångfald i statliga myndigheter och verk

Skriftlig fråga 1999/2000:169 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-05
Besvarad
1999-11-11
Anmäld
1999-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 november

Fråga 1999/2000:169

av Kalle Larsson (v) till statsrådet Ulrica Messing om mångfald i statliga myndigheter och verk

Det finns många utländska "experter" i Sverige och då tänker jag främst på de personer som bor och lever i vårt land men har sitt ursprung i ett annat land. Dessa personer besitter, förutom sina akademiska färdigheter, ofta kunskaper, erfarenheter, kontaktnät och insikter som är mycket svåra att förvärva. Att dessa personer ska ges möjlighet att utnyttja sina färdigheter och att de kan tillföra statliga myndigheter och verk dessa kunskaper torde vara okontroversiellt och såväl regering som riksdag har uttalat sitt stöd till en sådan policy.

Ett exempel där dessa färdigheter och kunskaper skulle komma väl till pass är Sida som bedriver huvudparten av sin verksamhet i tredje världen. Detta till trots har bl.a. denna myndighet visat sig mycket svår att övertyga när det gäller användandet av personer med ursprung i projektregionen i fråga. Inte minst gäller detta personer med afrikanskt ursprung.

Min fråga till ministern blir således:

Vad avser regeringen göra för att säkerställa att denna kompetens tillvaratas även i statliga verk och myndigheter?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:169 besvarad av

den 10 november

Svar på fråga 1999/2000:169 om mångfald i statliga myndigheter och verk

Statsrådet Ulrica Messing

Kalle Larsson har frågat mig vad regeringen avser att göra för att säkerställa att den kompetens som många utrikes födda "experter" har tas till vara även inom statliga verk och myndigheter.

Jag håller helt med Kalle Larsson om att utrikes födda personer ska ges möjlighet att utnyttja sina kunskaper, erfarenheter och kontaktnät i sina hemländer inom statliga myndigheter och verk. Detta är väsentligt för den demokratiska legitimiteten och inte minst för att öka kvaliteten i arbetet.

Under hösten 1998 och våren 1999 har regeringen, mot bakgrund av inriktningen och målen för integrationspolitiken, beslutat om olika åtgärder för att få ett integrationsperspektiv att genomsyra utformningen och genomförandet av den allmänna politiken. Bl.a. har verksförordningen (1995:1322) och förordningen (1986:856) om statliga myndigheters ansvar för invandrare m.fl. ändrats i detta syfte. Ändringarna innebär bl.a. att myndigheter fortlöpande ska beakta samhällets etniska och kulturella mångfald när verksamheten utformas och när den bedrivs. Åtgärder för att åstadkomma en ökad etnisk och kulturell mångfald bland de anställda är härvid ett viktigt inslag.

Jag vill också nämna den nya lagen (1999:130) om åtgärder mot etnisk diskriminering i arbetslivet som trädde i kraft den 1 maj 1999. Enligt denna lag ska arbetsgivare inom ramen för sin verksamhet bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja etnisk mångfald i arbetslivet. Ombudsmannen mot etnisk diskriminering har på regeringens uppdrag utarbetat råd för hur ett sådant arbete kan bedrivas. Dessa råd har DO sammanställt i en handbok.

För att göra staten till förebild då det gäller etnisk och kulturell mångfald och öka aktiviteten inom statliga myndigheter och verk i denna fråga har regeringen nyligen gett uppdrag till samtliga statliga myndigheter att upprätta handlingsplaner för att främja etnisk och kulturell mångfald bland sina anställda. Handlingsplanen ska även avse myndighetens regionala organisation där sådan finns. Myndigheterna ska redovisa vidtagna åtgärder till respektive departement senast den 1 mars 2000.

Avslutningsvis vill jag också nämna att myndigheterna i mars 1999 redovisade till regeringen i vilken mån de vidtagit åtgärder för att öka den etniska och kulturella mångfalden bland de anställda. Av dessa redovisningar framgår att Sida är en av de myndigheter som har vidtagit åtgärder i detta avseende. Sidas internationella verksamhet medverkar till att det inom verket finns ett stort antal nationaliteter representerade. Verket har under året rekryterat ett flertal personer med utländsk bakgrund.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.