Madagaskar

Skriftlig fråga 2008/09:751 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-18
Anmäld
2009-03-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-04-01
Besvarad
2009-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga

2008/09:751 Madagaskar

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Marc Ravalomanana har styrt Madagaskar som president sedan 2002. Parlamentet upplöstes av honom i förtid 2007 och ett nytt ska väljas utifrån konstitutionella förändringar som en folkomröstning beslutat om.

Andry Rajoelina har varit borgmästare för Antananarivo från december 2007 till nu i februari. Han blev det efter att ha besegrat en kandidat från presidentens parti. I december 2008 stängde presidenten en radiostation tillhörande Rajoelina och det har varit politisk oro sedan dess. Sedan mer öppna politiska oroligheter på gatorna bröt ut för drygt en månad sedan uppges 135 människor ha mist livet.

Samtal som syftade till att lugna ned stämningen i landet inleddes den 21 februari mellan oppositionsledaren Rajoelina och presidenten. De resulterade i en uppgörelse i fem punkter. Uppgörelsen höll uppenbarligen inte eftersom Rajoelina senare lämnade samtalen.

Oppositionen har nu i helgen uppgett att president Marc Ravalomanana och hans regering har avsatts. Oppositionen sade sig ha tagit kontroll över premiärministerns kansli. Presidenten anser sig dock inte avsatt och höll presidentpalatset på söndagen.

Vilka initiativ genom EU avser statsrådet att ta för att understödja en fredlig utveckling och demokrati på Madagaskar?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:751 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 1 april

Svar på fråga

2008/09:751 Madagaskar

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag ämnar ta genom Europeiska unionen för att understödja en fredlig utveckling och demokrati på Madagaskar.

Den senaste tidens politiska händelseutveckling på Madagaskar är djupt oroväckande och har kostat många människor livet. Rapporter om oppositionens maktövertagande tyder på att skiftet inte har skett enligt de konstitutionella reglerna. Det som har skett är således närmast att likna vid en statskupp.

EU fördömer alla försök till icke-demokratiska maktövertaganden. EU har även uttryckt stor oro över utvecklingen på Madagaskar och att brott mot den konstitutionella ordningen inte kan accepteras samt uppmanat landet till att åter efterleva de demokratiska principerna. EU kommer nu att inleda konsultationer med Madagaskar för att bland annat pröva det fortsatta biståndet. För närvarande kommer inga nya biståndsåtaganden att göras, förutom eventuellt humanitärt stöd om behov föreligger.

EU följer även nära Afrikanska unionens och SADC:s agerande i frågan. AU och SADC har valt att suspendera Madagaskar och vägrar erkänna det nya madagaskiska ledarskapet som legitim regering.

Sverige kommer genom ambassaden i Dar es Salaam och i nära samarbete med EU-beskickningar på Madagaskar att fortsätta bevaka händelseutvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.