Macken och glesbygden

Skriftlig fråga 2008/09:727 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-12
Anmäld
2009-03-12
Besvarad
2009-03-18
Svar anmält
2009-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 mars

Fråga

2008/09:727 Macken och glesbygden

av Britta Rådström (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Nedläggningar av affärer, lanthandlare, har länge varit föremål för debatt i glesbygdskommuner och bensinmackarna har då framstått som en sista utväg för att kunna göra vissa inköp. Nu drar mackdöden över landet. Svensk bensinhandel menar att omkring 1 000 bensinmackar, av totalt ca 3 700 i Sverige, kommer att läggas ned inom den närmaste framtiden på grund av olönsamhet. Avstånden mellan bensinmackarna i glesbygden är redan långa. Ska nu detta glesa nätverk av service ytterligare tunnas ut så blir det ännu svårare att bo och leva i glesbygden.

Enligt den kommunkategoriindelning som Sveriges Kommuner och Landsting har haft sedan den 1 januari 2005 finns 39 glesbygdskommuner. De definieras som kommun med mindre än sju invånare per kvadratkilometer och mindre än 20 000 invånare.

Nio av Västerbottens 15 kommuner karaktäriseras som glesbygdskommuner i kategoriindelningen. I Västerbotten ingår alltså nästan en fjärdedel av landets alla glesbygdskommuner varför bensinmacksfrågan har högsta aktualitet i länet.

Genom vilka initiativ avser näringsministern att bromsa nedläggningen av bensinmackar i glesbygden?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:727 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 18 mars

Svar på fråga

2008/09:727 Macken och glesbygden

Näringsminister Maud Olofsson

Britta Rådström har frågat mig genom vilka initiativ jag avser att bromsa nedläggningen av bensinmackar i glesbygden.

Regeringens roll när det gäller kommersiell service inom den regionala tillväxtpolitiken är, förutom att ge de ekonomiska förutsättningarna, att genom strategiskt arbete skapa strukturer och kunskapsunderlag som ger regionala och lokala aktörer goda förutsättningar att utföra sitt arbete till exempel för tillgänglighet till kommersiell service.

Det dialogmöte med branschen samt andra viktiga aktörer som jag kallade till i april 2008 resulterade i en samsyn kring behovet av en bättre kartläggning av situationen. Regeringen gav därför i juni Konsumentverket i uppdrag att inventera tillgängligheten till drivmedel.

Uppdraget till Konsumentverket – och resultatet av verkets undersökning – fick direkt betydelse för det beslut som riksdagen, på förslag av regeringen, fattade att avsätta ytterligare 50 miljoner kronor till kommersiell service, varav 30 miljoner i första hand ska gå till drivmedelsområdet.

Detta möjliggör en kraftig förstärkning av insatser som syftar till att öka tillgängligheten till kommersiell service jämfört med tidigare år.

De länsstyrelser och självstyrelseorgan som i Konsumentverkets rapport uppgav sig ha de största problemen med drivmedelsförsörjningen får också, i relativa tal, en större del av de 30 miljonerna.

För att samordna olika insatser som görs för en ökad tillgänglighet till service i länen inför regeringen också regionala serviceprogram. Att arbeta i programform skapar förutsättningar för helhetssyn och samverkan mellan olika aktörer. Den regionala nivån har därför fått i uppdrag att ta fram och genomföra regionala serviceprogram under perioden 2009–2013.

För att hjälpa länen med ytterligare kunskapsunderlag till serviceprogrammen har länsstyrelserna i Värmlands och Dalarnas län tillsammans fått 3 miljoner kronor för att utreda, sprida kunskaper och hitta modeller för insatser inom det kommersiella serviceområdet, med särskild inriktning mot tillgänglighet till drivmedel.

Det verksamhetsbidrag på totalt 41 miljoner för åren 2008–2010 som regeringen beslutat om till Riksorganisationen Hela Sverige ska leva, samt inte minst den strategi för att stärka utvecklingskraften på Sveriges landsbygder som nyligen presenterats för riksdagen är andra viktiga strategiska åtgärder som regeringen har vidtagit i denna fråga.

Det är viktigt att människor även i framtiden kan tanka sina bilar i gles- och landsbygder och regeringen kommer att vara fortsatt aktiv inom detta område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.