LSS- lagen

Skriftlig fråga 1999/2000:1318 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-08-15
Besvarad
2000-08-28
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 augusti

Fråga 1999/2000:1318

av Sonja Fransson (s) till socialminister Lars Engqvist om LSS-lagen

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har flera allvarliga brister anser Socialstyrelsen. Den pekar bl.a. på att personalen inom LSS-omsorgen saknar skyldighet att slå larm om övergrepp eller dålig vård. Lagen ställer inte heller krav på dokumentation av de insatser som ges.

Domstolstrots är utbrett och förekommer i nästan varje län. Vanligt är också att kommuner beslutar om att ge hjälp enligt lagen men hjälpen verkställs inte.

LSS är en rättighetslag för människor med stora funktionshinder som är helt beroende av extra hjälp och stöd för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

Det är mycket oroande om det nu visar sig att den rättighet som lagen ger till den enskilde funktionshindrade inte fungerar i praktiken.

Min fråga till ministern är därför:

Vad avser ministern göra för att LSS-lagen ska ge det stöd och skydd som var avsett för gravt funktionshindrade och bli en rättighetslag också i praktiken?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1318 besvarad av

den 29 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1318 om LSS-lagen

Socialminister Lars Engqvist

Sonja Fransson har frågat mig vad jag avser göra för att LSS-lagen ska ge det stöd och skydd som var avsett för gravt funktionshindrade och bli en rättighetslag också i praktiken.

Som Sonja Fransson påpekar har Socialstyrelsen i skrivelse till regeringen påtalat problem kopplade till lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Det gäller bl.a. att LSS saknar en bestämmelse om dokumentationsplikt och om anmälningsplikt när det gäller missförhållanden i omsorgen om personer med funktionshinder. Socialstyrelsen tar även upp problemet med att huvudmännen inte verkställer sina egna beslut inom rimlig tid. Skrivelsen bereds nu i Regeringskansliet.

Sonja Fransson nämner även frågan om s.k. domstolstrots. Fr.o.m. den 1 juli 2000 har LSS och socialtjänstlagen (SoL) ändrats för att komma till rätta med domstolstrots i samband med åtgärder som beslutats med stöd av dessa lagar. Om länsstyrelsen finner att en kommun eller ett landsting inte fullgör vad som ålagts kommunen eller landstinget i en lagakraftvunnen dom enligt LSS eller SoL får länsstyrelsen förelägga kommunen eller landstinget att avhjälpa bristen. Föreläggandet får förenas med vite.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.