Lokal banknärvaro

Skriftlig fråga 2018/19:546 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-15
Överlämnad
2019-04-16
Anmäld
2019-04-23
Svarsdatum
2019-04-24
Sista svarsdatum
2019-04-24
Besvarad
2019-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sedan bank- och finanskrisen i början av 1990-talet klingat av och banksektorn strukturerats om har vi fått fyra starka storbanker, flera nischbanker och några mindre affärsbanker samt lokala sparbanker.

Det som är mest oroande under de senaste 30 åren är att ett par storbanker i snabb takt lämnat landsbygden och lagt ned ca 250 lokalkontor. Ett svek mot landsbygden som under åtskilliga decennier försvårat en nödvändig modernisering, näringsmässig breddning och ekonomisk tillväxt i över hälften av landets regioner. Hela denna förändring av bankstrukturen har på ett ytterst allvarligt sätt försvårat i första hand småföretagens behov av nödvändigt lånekapital men även hushållens behov av kapital till bostadsrenovering och byggande av nya bostäder av olika slag.

Aktuella kommuner som bland annat de som förlorade sina Swedbankkontor i Värmland för drygt två år sedan har vid frågor om etablering av nya sparbankskontor fått svaret att Swedbank inte tillåter nya sparbankskontor på de aktuella platserna. De avgör således enligt uppgift vilka kommuner som ska få nya bankkontor utan att Swedbank formellt sett har något inflytande över de lokala sparbankernas etableringspolicy. Swedbank tycks använda samarbetet om it-system som en hållhake på sparbankernas etableringspolicy landet över.

Konkurrensverket ska enligt konkurrenslagen (2008:579) särskilt bevaka att det inte förekommer konkurrenshämmande samarbete mellan olika företag (2 kap. 1 §) och att ett företag med en dominerande ställning inte missbrukar sin starka ställning på marknaden (2 kap. 7 §). Dessa båda portalparagrafer torde vara aktuella för en analys, då banknärvaron är oerhört viktigt för landsbygden och för att företagen ska kunna vara etablerade i hela landet.

Jag vill därför fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att Konkurrensverket ska säkra att lokala banker inte missgynnas i relation till stora banker?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:546 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/

01703/MK

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:538 av Patrik Engström (S) -
Vikten av lokal banknärvaro och fråga 2018/19:546 av Lars Mejern Larsson (S) - Lokal banknärvaro

Patrik Engström och Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att Konkurrensverket ska säkra att lokala banker inte missgynnas i relation till stora banker.

Jag vill inledningsvis säga att jag har full förståelse för att den omstrukturering som pågått inom banksektorn under mer än ett decennium, har inneburit stora påfrestningar för många berörda. Det är i det sammanhanget också viktigt att understryka att sund konkurrens på lika villkor är en grundläggande förutsättning för väl fungerande marknader.

Konkurrensverket bevakar bl.a. banksektorn och har i olika yttranden och rapporter analyserat konkurrensen inom sektorn. Exempel på detta är rapporten Storbankskoncernernas olika verksamheter – en översiktlig beskrivning av olika delmarknader från 2016 vari myndigheten bl.a. konstaterar att bristfällig konkurrens på bankmarknaden även kan påverka förutsättningarna i andra sektorer. I rapporten Konkurrensen i Sverige 2018 konstaterar myndigheten att det finns bristande konkurrens på bankmarknaden och att det är viktigt att göra det enklare för konsumenterna att köpa tjänster av flera olika banker och andra aktörer. Vid ett frukostseminarium arrangerat av myndigheten sommaren 2018 diskuterades om nya aktörer på bolånemarknaden kan öka konkurrensen och hur konsumenter tänker och agerar vid bankbyten. Konkurrensverket har vidare, inom ramen för myndighetens uppdragsforskning, belyst kundrörligheten på bankmarknaden 2018.

Konkurrensverket är tillsynsmyndighet över efterlevnaden av konkurrenslagen och ska verka för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna. Konkurrensverkets vision är ”Välfärd genom väl fungerande marknader”. Varje år får Konkurrensverket in mer än 1 500 tips och förfrågningar. Till detta kommer också de uppslag som Konkurrensverket upptäcker i sin omvärldsbevakning eller väljer att granska utifrån samlade bedömningar. I egenskap av tillsynsmyndighet beslutar Konkurrensverket självständigt vilka ärenden man väljer att ta upp och gå vidare med. Prioriteringen av ärenden görs med stöd av den prioriteringspolicy som har utarbetats av myndigheten. Prioriteringspolicyn uppdateras löpande och finns tillgänglig på Konkurrensverkets webbplats.

Stockholm den 23 april 2019

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.