Ljungskile

Skriftlig fråga 2001/02:517 av Jacobsson, Magnus (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-14
Anmäld
2002-01-22
Besvarad
2002-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 januari

Fråga 2001/02:517

av Magnus Jacobsson (kd) till statsrådet Britta Lejon om Ljungskile

Ljungskile är i dag en del av Uddevalla kommun. Riksdagen har ställt sig bakom en motion som förordar att utreda Ljungskiles möjligheter att bilda egen kommun. Jag förutsätter att demokratiminister Britta Lejon kommer att ta initiativ till denna utredning.

När avser statsrådet ta initiativ till en utredning om Ljungskiles möjligheter att bilda egen kommun?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:517 besvarad av

den 23 januari

Svar på fråga 2001/02:517 om Ljungskile

Statsrådet Britta Lejon

Magnus Jacobsson har frågat mig när jag avser att ta initiativ till en utredning om Ljungskiles möjligheter att bilda en egen kommun. Jag besvarade i förra veckan en interpellation i riksdagen av Åsa Torstensson som bl.a. avsåg denna fråga. Som jag då påpekade biföll riksdagen i april 2001 vad bostadsutskottet föreslagit i betänkandet 2000/01:BoU11. I betänkandet föreslogs riksdagen att tillkännage regeringen att det finns anledning att i särskild ordning utreda frågan om bildandet av Ljungskile kommun.

I betänkandet från bostadsutskottet hänvisades till Kommundemokratikommitténs uppdrag att göra en översyn av procedurerna för ändringar av den kommunala indelningen. Enligt betänkandet syftade uppdraget till att underlätta kommundelningar och lyfta fram de lokala inflytandefrågorna.

Kommundemokratikommittén avlämnade i juni 2001 sitt huvudbetänkande Att vara med på riktigt @ demokratiutveckling i kommuner och landsting. Enligt kommittén var någon förändring av själva proceduren från ansökan till eventuellt beslut om indelningsändring inte påkallad. Däremot ansåg kommittén att det vore önskvärt att det tillskapas en möjlighet till extraval, så att en beslutad indelningsändring kan genomföras inom kortare tid än vad som nu är möjligt. De författningsändringar som kommittén ansåg behövliga för att möjliggöra ett sådant extraval ansågs inrymma stor komplexitet och borde därför utredas i annat sammanhang.

Kommundemokratikommittén har i september 2001 givits i tilläggsuppdrag att se över förutsättningarna för och förfarandet vid ändringar i kommun- och landstingsindelningen. Kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 mars i år.

Indelningslagen är alltså föremål för översyn. Vilka förändringar Kommundemokratikommittén kommer att föreslå återstår att se. I det tidigare nämnda betänkandet hänvisas till en framtida reglering av indelningslagen. Det finns dock ingen möjlighet för regeringen att bedöma ärenden rörande kommunindelningar utifrån eventuella förslag som en utredning kan komma att lägga fram. Indelningslagen i dess nuvarande lydelse gäller alltså fortfarande. Någon ny ansökan från Ljungskile föreligger inte och regeringen avser inte på eget initiativ ta upp frågan, på annat sätt än vad jag nu redogjort för, om utredning av Ljungskiles möjligheter att bilda en egen kommun.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.