Likabehandling vid fördelning av skolpeng

Skriftlig fråga 2017/18:650 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-24
Överlämnad
2018-01-24
Anmäld
2018-01-25
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Regeringen för en aktiv och medveten politik för att minska valfriheten och mångfalden inom svensk skola. Regeringen har precis enats med Vänsterpartiet om ett förslag om vinstbegränsning som snarare är ett förslag om vinstförbud och ett förslag som, om det skulle realiseras, kan slå ut åtta av tio fristående skolor och förskolor. Därmed skulle skolgången för tiotusentals barn och unga äventyras.

Möjligheten för de fristående aktörerna att göra överskott är avgörande för deras möjlighet att bygga och utveckla stabila verksamheter av hög kvalitet. Viktigt för de fristående aktörerna är också att behandlas likvärdigt av kommunerna. Det ska råda en sjyst konkurrens mellan de kommunala och de fristående skolorna, och då måste skolpengen fördelas på lika villkor. Skollagen är tydlig på denna punkt och föreskriver också att kommunernas beslut om skolpengar ska vara utformade så att de är möjliga att överklaga. Nu visar dock en rapport från Friskolornas riksförbund att så många som sex av tio kommuner gjorde fel i fjol när de fattade beslut om skolpeng. Detta beror förhoppningsvis på okunskap ute i kommunerna, men regeringen har här ett stort ansvar för att säkerställa att kunskapsnivån i kommunerna höjs så att likabehandlingsprincipen efterlevs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Ekström:

 

Avser statsrådet och regeringen att ge Skolinspektionen i uppdrag att granska hur kommunerna lever upp till skollagen och likabehandlingsprincipen eller att vidta några åtgärder för att säkerställa att skolpengen fördelas rättssäkert och på lika villkor mellan kommunala och fristående skolor?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:650 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)



U2018/00290/GV

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:650 av Johan Hultberg (M)
Likabehandling vid fördelning av skolpeng

Johan Hultberg har frågat gymnasie- och kunskapslyftsministern om hon och regeringen avser att ge Skolinspektionen i uppdrag att granska hur kommunerna lever upp till skollagen och likabehandlingsprincipen eller vidta några åtgärder för att säkerställa att skolpengen fördelas rättssäkert och på lika villkor mellan kommunala och fristående skolor. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Hultberg har ställt frågan med anledning av en rapport från Friskolornas riksförbund som anger att sex av tio kommuner – av de 240 som besvarat en enkät – fattat så kallade generella beslut om bidrag för 2017, dvs. beslut som inte är riktade till en viss huvudman. Det innebär enligt rapporten att de enskilda huvudmännen inte kan överklaga kommunens bidragsbeslut, då en dom i Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att ett generellt utformat bidragsbeslut inte kan prövas genom förvaltningsbesvär. Enligt rapporten verkar det i vissa kommuner finnas en okunskap om gällande bestämmelser för kommunernas bidrag till enskilda huvudmän.

Principen om att lika villkor ska gälla är utgångspunkten för bidragsbestämmelserna i skollagen (2010:800) samt skol- och gymnasieförordningarna (2011:158 och 2010:2039). Principen innebär i huvudsak att samma villkor ska gälla för fristående skolor som för skolor med kommunal huvudman. En viktig anledning till bidragsbestämmelsernas utformning är att det ska vara möjligt för enskilda huvudmän att överklaga en kommuns bidragsbeslut hos allmän förvaltningsdomstol enligt förvaltningslagens regler, i stället för enligt kommunallagens bestämmelser enligt tidigare reglering (se propositionen Offentliga bidrag på lika villkor, prop. 2008/09:171, bet. 2008/09:UbU13, rskr. 2008/09:129).

Statens skolinspektion utövar den statliga tillsynen över skolväsendet och har att kontrollera att huvudmännen följer skollagstiftningen och andra regelverk på området. Myndigheten har att självständigt inom sitt ansvarområde besluta om vad som ska granskas, hur granskningen ska läggas upp och vilka verktyg som ska användas. I myndighetens uppdrag ingår att vidta åtgärder med anledning av inkomna anmälningar. Jag konstaterar att Skolinspektionen nyligen, efter en anmälan från en enskild huvudman som fått ett generellt bidragsbeslut, förelagt den berörda kommunen att vidta åtgärder för att säkerställa att kommunen i fråga om bidrag fattar enskilda beslut som går att överklaga i enlighet med skollagens bestämmelser. Skolinspektionens beslut har en normerande funktion genom att tydliggöra för huvudmännen vilka regler som gäller.

Jag avser inte att ge Skolinspektionen ett särskilt uppdrag med anledning av den nämnda rapporten från Friskolornas riksförbund. Jag anser att det som efterfrågas redan finns i gällande lagstiftning och ser inte att några åtgärder för närvarande behöver vidtas.

Stockholm den 31 januari 2018

Gustav Fridolin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.