Lika skattefuskkontroll för alla

Skriftlig fråga 2012/13:81 av Karlsson, Anders (S)

Karlsson, Anders (S)

den 30 oktober

Fråga

2012/13:81 Lika skattefuskkontroll för alla

av Anders Karlsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Ett antal fall med upprörande fusk kring assistansersättningar har rönt stor medial uppmärksamhet. Nu vill regeringen att företagen som anordnar assistansen ska kontrolleras hårdare. Den som inte sköter sig ska lätt kunna bli av med tillståndet. Så långt låter det rimligt. Men dessutom ges Försäkringskassan, Socialstyrelsen och kommunerna rätt att ge sig ut på inspektioner hos dem som har anhöriga som personliga assistenter. Släpper man upprepade gånger inte in inspektörerna dras stödet in. Reglerna är tänkta att träda i kraft den 1 juli nästa år.

Vi vet att det förekommer mer fusk kring HUS-avdraget, och där kan en släkting med bolag utföra arbetet. Närstående med egen firma får inte göra det, om nu Skatteverket upptäcker det, vill säga. I vilket fall kan man undra över varför man ska få lov att göra hembesök för att kontrollera eventuellt fusk med assistentersättning men inte oannonserat hembesök eller företagsbesök i fråga om avdrag för HUS-arbete. Varför jagar regeringen skattefusk mindre ivrigt än bidragsfusk, när skattefusket är så mycket mer omfattande?

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att likställa skattekontrollen i fråga om avdrag för HUS-arbete med den planerade utökade kontrollen av assistansersättningar?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2012-10-30 Anmäld: 2012-11-05 Besvarad: 2012-11-07 Svar anmält: 2012-11-07
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2012-11-07)