Lex Laval och verkligheten

Skriftlig fråga 2012/13:666 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-23
Besvarad
2013-08-06
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juli

Fråga

2012/13:666 Lex Laval och verkligheten

av Anders Karlsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Regeringen har tillsatt en parlamentarisk kommitté med representanter för samtliga riksdagspartier med uppdrag att utreda effekterna av lex Laval. Uppgifter och data har nu kommit i en LO-rapport som i huvudsak är hämtade från en omfattande enkätundersökning bland LO-förbundens avdelningar. Totalt uppskattas de utstationerade till 18 000 personer på LO-området, med huvuddelen inom bygg- och anläggningssektorn. Även inom skogsbruket är andelen utstationerade relativt hög. Det uppskattas att sex av tio utstationerade är här med företaget de är anställda i, medan två av tio är uthyrda av ett utländskt bemanningsföretag och lika många är här som egenföretagare med F-skattsedel.

 Motivet till den stora andelen utstationerade i vissa branscher är en önskan att minska kostnader. Det kan handla om att undvika svensk skattelagstiftning, bolagsskatt, sociala avgifter, kostnader för tjänstepension, försäkringar och annat, vilket ger en lägre arbetskraftskostnad och gör det svårt för svenska företag att konkurrera. Snabbrörliga entreprenadbranscher, där arbetsobjekt och arbetsställe hela tiden flyttar på sig, lämpar sig också särskilt väl för denna typ av oseriös konkurrens.

Det fackliga arbetet med att bevaka kollektivavtalens räckvidd och löntagarnas anställningsvillkor har försvårats på grund av brist på stöd i lagstiftning och avsaknad av myndighetskontroll. Det är svårt att få kontakt med utstationerade företag, och det finns många erfarenheter av fusk och olagligheter.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta mot illojal konkurrens, skattefusk och exploatering av utländsk arbetskraft?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:666 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 6 augusti

Svar på fråga

2012/13:666 Lex Laval och verkligheten

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Anders Karlsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta mot illojal konkurrens, skattefusk och exploatering av utländsk arbetskraft.

Arbetskraftens möjlighet att röra sig över gränserna är något positivt och viktigt att värna. Men arbetstagare, oavsett ursprung, ska ha rimliga och rättvisa villkor. Självfallet ska företag och företagare, svenska eller utländska, också betala de skatter och avgifter som kan vara aktuella. Fusk på det området ska motverkas genom Skatteverkets kontroll­åtgärder och internationellt samarbete mellan skatteförvaltningar.

Den 1 juli började nya regler att gälla som innebär att arbetsgivare som utstationerar arbetstagare i Sverige ska anmäla utstationeringen samt utse och anmäla en kontaktperson här. Anmälan ska göras till Arbetsmiljö­verket. Kontaktpersonen ska vara behörig att ta emot delgivningar för arbetsgivarens räkning och kunna tillhandahålla sådana handlingar som visar att kraven i utstationeringslagen är uppfyllda.

På EU-nivå förhandlas för närvarande nya regler som syftar till att förbättra och förtydliga tillämpningen av EU:s utstationeringsregler. De nya reglerna syftar till att motverka missbruk av utstationeringsreglerna och att förbättra samarbetet mellan EU-ländernas myndigheter. Sverige är mycket aktivt och pådrivande i dessa förhandlingar.

I sammanhanget kan även nämnas de förändringar i utstationeringslagen som gjordes med anledning av genomförandet av EU:s bemannings­direktiv och som trädde i kraft vid årsskiftet. En bestämmelse infördes i lagen som ger utökade möjligheter för arbetstagarorganisationer att vidta stridsåtgärder i syfte att genom kollektivavtal få till stånd en reglering av utstationerade uthyrda arbetstagares arbets- och anställningsvillkor.

Som Anders Karlsson nämner har regeringen också tillsatt en parla­mentarisk kommitté som ska utvärdera de ändringar som gjordes i ut­stationeringslagen, den så kallade lex Laval, med anledning av Lavaldomen. Först ska en kartläggning göras av utstationeringssituationen i Sverige. Med den som utgångspunkt ska kommittén bland annat utvärdera om tillämp­ningen av lex Laval fungerar så att skyddet för utstationerade arbetstaga­res grundläggande arbets- och anställningsvillkor kan säkerställas. Kommittén ska också överväga vilka lagändringar som krävs för att värna den svenska modellen i ett internationellt perspektiv. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2014.

Regeringen har alltså redan tagit flera initiativ som syftar till att säker­ställa rimliga och rättvisa villkor för utländsk arbetskraft. Skattefusk motverkas inom ramen för löpande kontrollåtgärder. Det är för närvarande inte aktuellt med några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.