Laxfiske i södra Östersjön

Skriftlig fråga 2016/17:358 av Peter Jeppsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-17
Överlämnad
2016-11-22
Anmäld
2016-11-23
Svarsdatum
2016-11-30
Sista svarsdatum
2016-11-30
Besvarad
2016-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

År 2013 fattade Havs- och vattenmyndigheten beslutet att yrkesfisket efter lax i öppet hav i Östersjön skulle fasas ut. Beslutet har fått stora konsekvenser för Blekinges yrkesfiskare eftersom det inte går att bedriva ett hållbart blandfiske, vilket hade varit gynnsamt för såväl yrkesfisket som för enskilda fiskarter, såsom torsken, i och med att torsken för många fiskare blir den enda kvarvarande arten som man får fiska efter.

Jag vill med anledning av detta ställa följande fråga till landsbygdsministern:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att verka för att ge Blekinges yrkesfiskare samma förutsättningar att fiska efter lax som övriga yrkesfiskare runt Östersjön har?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:358 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2016/07281/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:358 av Peter Jeppsson (S) Laxfiske i södra Östersjön

Peter Jeppsson har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att verka för att ge Blekinges yrkesfiskare samma förutsättningar att fiska efter lax som övriga yrkesfiskare runt Östersjön.

I Östersjön förekommer laxen som naturreproducerade, vilda bestånd, i cirka 40 älvar som mynnar i Östersjön. Varje älv har sitt eget bestånd av lax. I Sverige finns idag vilda laxbestånd i 16 älvar och de producerar, inräknat gränsälven Torne älv, uppskattningsvis 95 procent av all vild lax i Östersjöområdet. Förvaltningen av laxbestånden utgår från den gemensamma fiskeripolitikens mål om maximalt hållbart uttag för varje bestånd. Sverige har således ett stort ansvar för den gemensamma laxproduktionen och även om vi tagit vårt ansvar och kommit en bra bit på vägen är det i dagsläget endast två till tre svenska laxälvar som uppnår eller är nära att uppnå förvaltningsmålet.

Laxfisket i södra Östersjön var från svensk sida tidigare riktat på områden där kompensationsodlad lax förekommer med blandbestånd av uppväxande vildlax där vissa bestånd var och fortfarande är svaga. Havs- och vattenmyndigheten som förvaltande svensk myndighet, och senare även Finland, har beslutat att fasa ut sitt utsjöfiske på lax för att istället arbeta för en älvspecifik förvaltning. Detta innebär att fisket i högre utsträckning kan riktas på återvandrande lax från starka bestånd samt kompensationsodlad lax. En stor anledning till att fisket flyttades in till kusten var att det inte fanns några fiskemetoder som kunde separera vild och odlad lax.

Andra Östersjöländer, som inte har några laxälvar, har inte heller möjlighet att tillämpa älvspecifik förvaltning fast de har en laxkvot. Den biologiska rådgivningen tar idag hänsyn till det fiske på blandbestånd som bedrivs av andra länder vilket påverkar den gemensamma kvoten.

Sverige kommer även fortsättningsvis att utgå från den älvspecifika laxförvaltningen för ett mer hållbart fiske av lax i Östersjön. Utvecklas selektiva och skonsamma redskap som kan rikta in sig på kompensationsodlad lax utan att påverka de vilda bestånden så kan det finnas anledning att se över frågan igen.

Stockholm den 30 november 2016

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.