Laserpekare

Skriftlig fråga 2010/11:536 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-19
Anmäld
2011-05-19
Besvarad
2011-05-25
Svar anmält
2011-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 maj

Fråga

2010/11:536 Laserpekare

av Anders Karlsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Arbetsmiljöverket konstaterade i ett pressmeddelande i våras att antalet anmälda attacker med starka handhållna lasrar mot yrkesarbetare har femdubblats det senaste året. Främst drabbas poliser, piloter och fordonsförare, men även elever och lärare har utsatts.

Ofta tycks barn och ungdomar inblandade och dessa kan skada sig själva och andra genom lek och ovarsamhet. Uppenbarligen är många inte införstådda med laserns skadepotential och att lasrar kan användas som vapen. Den som blir belyst av en stark laserpekare på kortare avstånd än 50 meter riskerar dessutom få bestående ögonskador. En mindre grupp ungdomar och unga vuxna är tyvärr dock medvetna om att lasern kan användas som vapen och använder det tillsammans med stenkastning med mera. Vi måste se oerhört allvarligt på attacker mot polis och räddningspersonal. Den största risken är att en laser riktas mot ett fordon eller flygplan, vilket i värsta fall kan orsaka dödsolyckor med många människor inblandade.

I dag krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att få inneha och använda starka lasrar på allmän plats och på skolområden. Men alltför många känner fortfarande varken till vilka regler som gäller eller vilka risker det innebär att felaktigt använda starka laserpekare. Flertalet laserpekare som finns i Sverige har dessutom köpts utomlands. Det är vanligt att de är felmärkta och framstår som ofarliga.

Avser justitieministern att ta initiativ till nya åtgärder i fråga om laserpekare, i Sverige eller inom EU, med anledning av de problem och hot som Arbetsmiljöverket pekat på?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:536 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 25 maj

Svar på fråga

2010/11:536 Laserpekare

Miljöminister Andreas Carlgren

Anders Karlsson har frågat justitieministern om hon avser att ta initiativ till nya åtgärder i fråga om laserpekare, i Sverige eller inom EU, med anledning av de problem och hot som Arbetsmiljöverket pekat på. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Efter ett svenskt initiativ pågår ett arbete inom EU att förbjuda tillhandahållande av starka laserpekare till konsumenter. Kommissionen har presenterat ett utkast som ska diskuteras på ett möte i Bryssel på torsdag den 26 maj 2011.

I december 2008 beslutade regeringen att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att se över lagstiftningen på kärnteknik- och strålskyddsområdet. Syftet med översynen var att förenkla och effektivisera bestämmelsernas struktur och uppbyggnad utan att samhällets krav på säkerhet och strålskydd eftersätts.

I februari i år överlämnade utredningen sitt slutbetänkande Strålsäkerhet – gällande rätt i ny form (SOU 2011:18). I betänkandet föreslår utredningen bland annat att det i 12 kap. miljöbalken ska införas ett förbud att till Sverige föra in eller importera samt i övrigt inneha, förvärva, saluföra, upplåta eller överlåta laserpekare i vissa laserklasser. Förbudet föreslås dock inte gälla vid yrkesmässig användning. Utredningen föreslår vidare att det införs krav på klassificering och märkning av lasrar enligt svensk standard samt att de ska förses med instruktioner och varningstexter om vilka försiktighetsåtgärder som ska vidtas vid montering och användning för att undvika skador. Det finns även enligt utredningen starka skäl att stärka och komplettera den nuvarande tillståndsplikten. Bestämmelserna bör enligt utredningens uppfattning vara straffbara.

Betänkandet remitteras för närvarande fram till den 14 oktober 2011 och därefter kommer förslagen att beredas vidare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.