larmoperatörer

Skriftlig fråga 2001/02:832 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-04
Anmäld
2002-03-12
Besvarad
2002-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 mars

Fråga 2001/02:832

av Margareta Cederfelt (m) till socialminister Lars Engqvist om larmoperatörer

Två tredjedelar av larmoperatörer vid SOS Alarm saknar sjukvårdsutbildning enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Av 570 larmoperatörer är ca 35 sjuksköterskor och ett tjugotal ambulanssjukvårdare. Det innebär att ca 370 larmoperatörer är i avsaknad av sjukvårdsutbildning. Detta är naturligtvis inte godtagbart ur säkerhetsperspektiv.

För att larmoperatören ska kunna göra korrekta bedömningar via telefon behövs såväl utbildning som yrkeserfarenhet inom hälso- och sjukvården.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lars Engqvist:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att den medicinska kompetensen ska öka hos landets larmoperatörer, i syfte att patientsäkerheten ska bli högre?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:832 besvarad av

den 13 mars

Svar på fråga 2001/02:832 om larmoperatörer

Näringsminister Björn Rosengren

Margareta Cederfelt har frågat Lars Engqvist om vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att öka den medicinska kompetensen hos SOS Alarm Sverige AB:s larmoperatörer. Arbetet inom Regeringskansliet är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Låt mig först klargöra statens roll som delägare till SOS Alarm Sverige AB. Som ägare bestämmer staten, tillsammans med de två andra ägarna, de övergripande målen för företagets verksamhet. Den operativa verksamheten är bolagets styrelses och lednings ansvar. Det är deras ansvar att tillse att operatörerna har den kompetens som krävs för att utföra sitt jobb samt uppfyller de krav som ställs i lagstiftning.

Kraven på larmoperatörernas sjukvårdskompetens regleras särskilt i sjukhuslagen. Samtliga operatörer hos SOS Alarm har den vårdkompetens som krävs enligt lagen. Det är också viktigt att komma ihåg att en operatör inte bara hanterar vårdärenden, utan även polisiära och räddningstjänstärenden, och det är därför inte effektivt att kräva att samtliga operatörer ska ha en högre vårdutbildning. Däremot är det viktigt att det finns tillgång till högre medicinsk kompetens vilket samtliga SOS stationer har.

Jag kan också konstatera att den medicinska kompetensen hos bolaget är högre än den någonsin varit.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.