Lärdomar från Danmark kring WLTP-metoden

Skriftlig fråga 2018/19:936 av Lars Beckman (M)

Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Nyhetssajten F-Plus skriver om hur Danmark har hanterat frågan om WLTP-metoden och bilskatter. Danmark har redan lyckats lösa problemet med den osäkerhet WLTP-metoden skapat kring bilskatter, enligt ett pressmeddelande från danska Skatteministeriet. Den danska inställningen är att det inte borde bli dyrare för danskarna att köpa nya bilar. Därför har man enats om att utvidga den nuvarande övergångsordningen till slutet av 2020 för att säkerställa att nya bilköpare inte drabbas av kraftigt höjda skatter.

För den tidigare danske finansministern Karsten Lauritzen har det varit avgörande att danskarna inte ska behöva betala mer i skatt för sina nya bilar.

– Vi är stolta över att vi har lyckats sänka bilskatten betydligt sedan 2015. Vi behöver sinnesfrid när det gäller bilskatterna, så att danskarna kan försäkra sig om att bilarna inte kommer att bli dyrare till följd av viss beskattningsteknik, sa Karsten Lauritzen i ett pressmeddelande.

I Danmark har den tidigare regeringen beslutat om övergångsregler för att inte bilköpare ska drabbas av ökade skatter med den nya WLTP-körcykeln.

Jag önskar fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Varför kan inte Sverige göra på samma sätt som Danmark?

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad: 2019-08-30 Överlämnad: 2019-09-02 Anmäld: 2019-09-05 Svarsdatum: 2019-09-16 Sista svarsdatum: 2019-09-16
Svar på skriftlig fråga