Lantmäteriets handläggningstider

Skriftlig fråga 2016/17:440 av Anders Forsberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-01
Överlämnad
2016-12-05
Anmäld
2016-12-06
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

 

I regeringens regleringsbrev till Lantmäteriet är målet för förrättningsverksamhet och fastighetsindelning formulerat på följande sätt:

”Förrättningsverksamheten ska kännetecknas av enhetlig rättstillämpning, god service och information samt snabb, korrekt och kostnadseffektiv handläggning. Informationen som förs över till fastighetsregistret ska vara aktuell och tillförlitlig”.

Lantmäteriet har för närvarande stora problem med att uppfylla sitt uppdrag enligt regleringsbrevet. Lantmäteriets avgifter såväl som handläggningstid har fördubblats på tre år. Skogsägare som genomför fastighetsregleringar har i vissa fall fått besked av Lantmäteriet att myndigheten först kommer att kunna handlägga deras ärende efter kanske ett år. En så lång handläggningstid kan knappast anses vara rimligt. Lantmäteriet bör bättre uppfylla de av regeringen uppsatta målen kring god service och snabba handläggningstider. 

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Lantmäteriet på ett bättre sätt ska kunna genomföra sitt förrättningsuppdrag?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:440 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/07560/SUBT

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:440 av Anders Forsberg (SD) Lantmäteriets handläggningstider

Anders Forsberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Lantmäteriet på ett bättre sätt ska kunna genomföra sitt förrättningsuppdrag.

Både jag och Lantmäteriet är väl medvetna om problemet med långa handläggningstider och tar det på största allvar. Det är en fråga som jag kontinuerligt följer och diskuterar med myndigheten. Jag har också nyligen diskuterat den med företrädare för kommuner som upplever situationen som besvärlig.

En orsak till problemen är den brist på utbildade lantmätare som råder inom hela samhällsbyggnadsområdet genom den generationsväxling som pågått under ett antal år. Det utbildas relativt sett få lantmätare och konkurrensen om erfarna ingenjörer med lantmäteribakgrund är hård. Det drabbar inte bara Lantmäteriet utan alla aktörer inom samhällsbyggnadsområdet.

Lantmäteriet har vidtagit åtgärder för att hantera problemet med långa handläggningstider. Verksamheten organiseras bl.a. så att lantmäteriför-rättningar ska kunna handläggas var som helst i landet för att på så sätt utjämna den från tid till annan ojämna belastningen på olika kontor och för att utnyttja den lantmätarkompetens som finns, på ett effektivt sätt. Myndigheten har även satt in åtgärder för att avsluta äldre ärenden. Dessa åtgärder väntas på sikt ge positiva effekter på handläggningstiderna.

Som en del i att komma till rätta med resursproblemet har lantmäteriområdet särskilt pekats ut i ett uppdrag till statliga samordnare med uppgift att se över behovet av åtgärder för att säkerställa tillräcklig arbetskraftskapacitet inom byggbranschen. I uppdraget ingår även att se över behovet av åtgärder för att säkerställa att utbudet av arbetskraft inom byggbranschen motsvarar den förväntade efterfrågan på kort och lång sikt. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 20 december 2016.

Stockholm den 13 december 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.