Lantmäteriet

Skriftlig fråga 2016/17:797 av Hans Unander (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-02
Överlämnad
2017-02-03
Anmäld
2017-02-14
Svarsdatum
2017-02-15
Sista svarsdatum
2017-02-15
Besvarad
2017-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Undertecknad har av flera kommunföreträdare fått frågor om Lantmäteriets verksamhet. De lyfter fram att det är ett problem att Lantmäteriet lämnar landsbygden, men det allvarligaste – enligt min uppfattning – är att man ifrågasätter varför Lantmäteriet har så långa handläggningstider.

Lantmäteriet å sin sida slår ifrån sig frågorna och svarar att det är svårt att rekrytera ny personal till myndigheten. Men att samtidigt som man säger detta lägga ned kontor med kompetent personal, som inte följer med i flytten, och hävda att det inte försvårar rekryteringen till myndigheten framstår som mycket märkligt. På grund av detta anser flera kommuner att ett kommunalt lantmäteri skulle kunna vara en lösning. Men då har regeringen – enligt mig – alldeles för lång handläggningstid för att fatta ett beslut om att kommunala lantmäterimyndigheter ska få inrättas.

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är således:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förkorta regeringens handläggningstid i ärenden som gäller ansökan om tillstånd att inrätta en kommunal lantmäterimyndighet? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:797 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/00883/SUBT

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:797 av Hans Unander (S) Lantmäteriet

Hans Unander har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förkorta regeringens handläggningstid i ärenden som gäller ansökan om tillstånd att inrätta en kommunal lantmäterimyndighet.

Som Hans Unander nämner har Lantmäteriet problem med långa handläggningstider, något som bl.a. har sin grund i att det utbildas betydligt färre lantmätare än vad samhället efterfrågar. Det är en av mig prioriterad fråga som jag kontinuerligt följer och diskuterar med myndigheten.

Regeringen har mot den bakgrunden gett Lantmäteriet i uppdrag att senast den 31 maj 2017 beskriva hur man avser att utveckla sin verksamhet så att handläggningstiderna minskar. Regeringen har också i regleringsbrevet för 2017 gett Lantmäteriet i uppdrag att senast den 31 mars 2017 redovisa hur myndigheten arbetar för att attrahera, anställa och utveckla sin personal. Vidare har regeringen även gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera Lantmäteriets åtgärder för att komma tillrätta med problemen med långa handläggningstider i fastighetsbildningen samt lämna förslag på eventuellt ytterligare åtgärder för att minska handläggningstiderna.

Lantmäteriet har själva vidtagit åtgärder för att hantera problemet med långa handläggningstider. Myndigheten har breddat rekryteringsunderlaget till att även omfatta annan kompetens än lantmätare. En annan åtgärd är att verksamheten organiserats så att lantmäteriförrättningar ska kunna handläggas var som helst i landet för att på så sätt utjämna den från tid till annan ojämna belastningen på olika kontor och för att utnyttja den lantmätarkompetens som finns på ett effektivt sätt. Myndigheten har även satt in åtgärder för att avsluta äldre ärenden. Dessa åtgärder väntas på sikt ge positiva effekter på handläggningstiderna.

Så till Hans Unanders fråga om åtgärder för att förkorta regeringens handläggningstid. Kommunerna har enligt 3 § lagen (1995:1393) om kommunal lantmäterimyndighet rätt att ansöka om tillstånd att inrätta kommunal lantmäterimyndighet. Ansökningarna ska skickas till Lantmäteriet. Lantmäteriet yttrar sig genom att tillstyrka eller avstyrka ansökan i en skrivelse till Regeringskansliet. Kommunerna ges tillfälle att yttra sig och komma med synpunkter under ärendets beredning. Ärendet bereds på sedvanligt vis i Regeringskansliet och därefter fattar regeringen beslut. Min ambition är att beredning och beslut ska ske skyndsamt även om vissa ärenden tyvärr har dragit ut på tiden.

Stockholm den 14 februari 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.