Länsmuseernas ekonomiska situation

Skriftlig fråga 2018/19:764 av Laila Naraghi (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-13
Överlämnad
2019-06-13
Anmäld
2019-06-14
Svarsdatum
2019-06-26
Sista svarsdatum
2019-06-26
Besvarad
2019-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Länsmuseerna är sammantaget Sveriges största museum. De finns i alla län och på orter som Kalmar, Uddevalla, Lund och Luleå. Varje år besöker över 4 miljoner människor landets länsmuseer. Deras verksamhetsområde är 1 572 kilometer långt och har 450 295 kvadratkilometer uteplats. Länsmuseerna är en aktiv del av hela landets kulturmiljö, och de kan den lokala och regionala kulturhistorien. Inga andra museer finns närmare sina besökare.

Företrädare för landets länsmuseer har i ett gemensamt upprop uppmärksammat de regionala museernas besvärliga ekonomiska situation. Enligt uppropet tvingades länsmuseerna säga upp nästan var tionde anställd under perioden 2003 till 2017. Flera museer har nära nog halverat sin personalstyrka. Den bakomliggande orsaken anges vara att finansiärerna (regioner, kommuner och stat) inte har kompenserat tillräckligt för inflation och löneutveckling. Enligt uppropet är det staten som har varit sämst på att kompensera för detta.

Företrädarna för länsmuseerna varnar i sitt upprop för att ytterligare uppsägningar kan komma att bli aktuella om inget sker. De skriver vidare följande i sitt upprop om kommande konsekvenser: "Får länsmuseerna inte bättre ekonomiska villkor blir konsekvenserna snart kännbara för landets barn och unga, som enligt de kulturpolitiska målen ska prioriteras. Framför oss ligger beslut om att skära ned på antalet utställningar och på de pedagogiska verksamheterna som riktas till skolorna. Sådana nedskärningar måste undvikas, särskilt i en tid som präglas av ökad intolerans, fake news och rotlöshet. Nu om någonsin behövs det starka och självständiga kultur- och historieaktörer som med gedigna kunskaper kan hjälpa barn och unga att förstå sin samtid och skapa dialog om de utmaningar som samhället står inför."

Länsmuseerna föreslår att regeringen tar fram en strategi från statens sida för de regionala museerna och att Myndigheten för kulturanalys ska få i uppdrag att analysera länsmuseernas situation och framtidsutsikter.

Vidare aktualiserar företrädarna att staten även borde ge alla landets länsmuseer ett ekonomiskt stöd för att på samma sätt som de statliga museerna införa fri entré eller på annat sätt arbeta för att nå grupper som sällan eller aldrig går på museer. 

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur ser ministern på länsmuseernas förslag, och vad avser ministern och regeringen att göra för att uppmärksamma länsmuseernas situation?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:764 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)




Svar på fråga 2018/19:764 av Laila Naraghi (S)
Länsmuseernas ekonomiska situation

Laila Naraghi har frågat mig hur jag ser på de förslag som företrädare för länsmuseerna framfört till regeringen i ett gemensamt upprop samt vad jag och regeringen avser att göra för att uppmärksamma länsmuseernas ekonomiska situation, såsom den beskrivs i uppropet.

En av regeringens viktigaste kulturpolitiska prioriteringar är att kulturen ska vara tillgänglig och ha goda villkor i hela landet. I detta spelar länsmuseerna en betydande roll. Länsmuseerna utgör viktig infrastruktur för kunskap och kulturupplevelser i hela landet. Sedan 2017 finns museilagen (2017:563) som reglerar det allmänna museiväsendet, däribland länsmuseernas ställning som fria kunskapsinstitutioner.

Staten lämnar varje år genom kultursamverkansmodellen ett betydande statligt bidrag om ca 1,4 miljarder kronor som landets landsting (förutom Stockholms län) ansvarar för att fördela till vissa kulturverksamheter i länen, däribland museiverksamhet och museernas kulturmiljöarbete. Det är viktigt att modellen har tillräckliga ekonomiska förutsättningar. Därför har regeringen i flera steg också stärkt kultursamverkansmodellen. Staten är inte huvudman för länsmuseerna, detta ansvarar landstingen för.

Regeringen följer noga hur modellen fungerar genom uppföljningar och utvärderingar bl.a. från Statens kulturråd och Myndigheten för kulturanalys. För att de nationella kulturpolitiska målen ska kunna uppfyllas är samspelet mellan stat, landsting och kommuner en viktig förutsättning.

Jag avser att under de kommande åren att fortsatt arbeta för goda förutsättningar att driva en tillgänglig kulturverksamhet av god kvalitet i hela landet.

Stockholm den 26 juni 2019

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.