Långa köer för att ta körkort

Skriftlig fråga 2017/18:40 av Lars Mejern Larsson (S)

Lars Mejern Larsson (S)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Runt om i Sverige har det rapporterats om ökade köer för att ta körkort. Framför allt handlar det om att kön till en uppkörningsplats är lång. Problemet är stort i hela landet, och i Värmland rapporterade nyligen Nya Wermlands-Tidningen om att Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) anser att läget är så pass akut att det skadar branschen. Jag besökte själv STR:s ledning för länet, och situationen är oroande.

Många vill ta körkort, och det kommer i dag en strid ström till körskolorna. En positiv utveckling, inte minst efter larmen om en utbredd brist på yrkesförare. Men i stället för att fler blir utbildade bidrar de många sökande till att det blivit stora svårigheter att få en tid för uppkörning. I Värmland är väntetiden upp till tre månader, något som gör att folk struntar i utbildningen, speciellt då en kuggad uppkörning riskerar att få större konsekvenser. En ny uppkörning måste nämligen göras inom två månader, något som i många fall är omöjligt på grund av köer. Det innebär att både teorin och uppkörningen måste göras om.

Det går bra för Sverige, men fortfarande är alltför många arbetslösa. Med 100 000 lediga jobb måste alla åtgärder till för att folk ska komma ut i arbete. Körkort är i många yrken ett krav, och regeringen planerar att genomföra reformer för att fler ska få möjlighet att gå körkortsutbildningen. En viktig satsning, inte minst för ett glesbygdslän som Värmland. Satsningen tenderar dock att inte ge effekt om inte antalet uppkörningstider utökas.

Det är Trafikverkets uppdrag att tillhandahålla platser för uppkörning. Myndigheten uppger att den dessvärre inte har resurser nog för att minska köerna.

Därför ställer jag följande fråga till statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att minska köerna vid uppkörning?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-09-26 Överlämnad: 2017-09-27 Anmäld: 2017-09-28 Svarsdatum: 2017-10-04 Sista svarsdatum: 2017-10-04
Svar på skriftlig fråga