Långa godstransporter

Skriftlig fråga 2016/17:45 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-27
Överlämnad
2016-09-28
Anmäld
2016-09-29
Svarsdatum
2016-10-05
Sista svarsdatum
2016-10-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

År 2014 kördes 84 procent av transporterna på fossila bränslen, vilket resulterade i att transportsektorn stod för 34 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Det är därför ingen tvekan om att transportsektorn är en nyckel för att minska Sveriges totala klimatpåverkan. Det finns stora miljö- och samhällsnyttor att tillvarata genom att möjliggöra transport av tyngre, längre och mer transporteffektiva fordon på det svenska väg- och järnvägsnätet.  Samtidigt som ledig kapacitet utnyttjas mer optimalt, och utsläppen av bland annat koldioxid minskar, förbättras konkurrenskraften för transportberoende näringar. En rad olika studier och försök visar att längre och tyngre fordonståg än de som tillåts i dag har potential att minska utsläppen med mellan 5 och 17 procent (i genomsnitt ungefär 10 procent) per transporterat ton.

Lagstiftningen för 74 tons godstransporter inom svensk normallängd, alltså 25,25 meter, har utretts och testats länge. Där hoppas vi att regeringen tar sitt förnuft till fånga och inom kort landar i ett klimatsmart beslut.

Med även med längre fordon, som inte nödvändigtvis innebär tyngre fordon, kan mycket stora miljövinster göras. I Sverige har vi sedan ett par år gjort lyckade försök med fordon som är längre än 25,25 meter. Mellan Överkalix och Piteå har en 30 meter lång kombination kört sedan 2009 med mycket lyckade resultat. Försöket pågår med flera forskningsuppgifter. Men nu hotas denna enda längre kombination att stängas ned den 31 december 2016, när den nu gällande föreskriften går ut. I mars i år lämnades en begäran in till Transportstyrelsen om förlängning av det lyckade försöket. Denna har inte behandlats, med hänvisning till att regeringen ska besluta om ett förenklat förfarande.

Utan beslut från regeringen om att medge dispenser för tekniska försök med längre fordonskombinationer riskerar testverksamheten att stanna av helt. Åkerier har investerat i ny teknik som ännu inte har kunnat testas.

Med anledning av detta vill jag fråga till statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillåta utökade försök med långa godstransporter?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:45 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/06021/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:45 av Anders Åkesson (C) Långa godstransporter

Anders Åkesson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillåta utökade försök med långa godstransporter.

Jag delar Anders Åkessons uppfattning om att det kan finnas stora fördelar med transporteffektiva fordon på det svenska väg- och järnvägsnätet.

Enligt trafikförordningen (1998:1276) får Transportstyrelsen meddela föreskrifter om att fordon- eller fordonståg får föras trots att längderna i trafikförordningen överskrids. Transportstyrelsen har med stöd av trafikförordningen meddelat den föreskrift som Anders Åkesson refererar till.

Transportstyrelsen har även inkommit med en framställan till regeringen. Framställan innehåller förslag om att myndigheten ska ges möjlighet att meddela tillstånd för färd med längre och tyngre fordonståg med nya tekniker och konstruktioner under en provperiod. Förslagen i framställan har remitterats av Näringsdepartementet och bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Stockholm den 4 oktober 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.