Lång väntetid vid SIS-förfrågningar

Skriftlig fråga 2013/14:655 av Tomas Eneroth (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-06-03
Överlämnad
2014-06-03
Anmäld
2014-06-04
Besvarad
2014-06-11
Sista svarsdatum
2014-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tobias Billström (M)

 

Innan en person kan få uppehållstillstånd i Sverige måste Migrationsverket undersöka om det finns någon notering eller spärr i det så kallade SIS-registret – allt enligt 4 kap. 21 § utlänningsförordningen. Om den sökande har en registrering måste Sverige rådfråga den medlemsstat som genomfört registreringen – en ordning som givetvis är rimlig, men som samtidigt förutsätter att andra medlemsländer ger besked när så efterfrågas.

Dess värre finns det medlemsstater som dröjer eller låter bli att ge besked om SIS-registreringar, vilket innebär att den sökande inte ens kan få sin prövning om uppehållstillstånd genomförd. Migrationsverket kan och får inte agera, utan enbart hoppas på att medlemsstaten någon gång administrerar förfrågan. Förutom det uppenbara att ordningen undergräver legitimiteten för det informationssystem som finns inom Schengen, så innebär ordningen också att personer i Sverige inte kan få besked huruvida deras anhöriga kan få sin ansökan om uppehållstillstånd prövad. Det rimliga vore därför att någon form av tidsgräns infördes för att säkerställa att medlemsstater behandlar en förfrågan inom rimligt tid.

Min fråga till statsrådet är därför:

Avser statsrådet att ta några initiativ för att säkerställa att medlemsstater svarar på SIS-förfrågningar inom rimlig tid?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:655 besvarad av Tomas Eneroth (S)

Ju2014/3755/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:655 Lång väntetid vid SIS-förfrågningar av Tomas Eneroth (S)

Tomas Eneroth har frågat statsrådet Billström om han avser att ta några initiativ för att säkerställa att medlemsstater svarar på SIS-förfrågningar inom rimlig tid. Som ansvaret är fördelat inom regeringen är det jag som ska svara på frågan.

Sirenekontoren i medlemsländerna är nationella kontaktpunkter för utbyte av tilläggsinformation till registreringar eller vid träff i SIS (Schengens informationssystem). Det finns inget rättsligt instrument som reglerar en tidsfrist för när medlemsländerna ska svara på de framställningar om registreringar och förfaranden vid träffar som andra medlemsstater gör via sina Sirenekontor. I handboken för Sirene finns en riktlinje att medlemsländerna ska svara inom 12 timmar. I administrativa ärenden och när det rör sig om att få in kompletterande uppgifter från andra myndigheter, kan det ibland vara svårt att svara inom 12 timmar. Svarstiden kan också variera mellan olika länder och för ett visst land vid olika tidpunkter. Såvitt känt, har det inte förekommit att en medlemsstat inte svarar alls, men det har förekommit att svar har dröjt över sex månader.

Den möjlighet som Migrationsverket, via Sirenekontoren, har för att skynda på den spärrande staten är att skicka påminnelser med jämna mellanrum, vilket också görs i dagsläget.

Att svaren dröjer och att det fördröjer ansökningstiden för uppehållstillstånd är givetvis beklagligt, inte minst för den person som berörs. Självklart bör ansvariga myndigheter i andra länder ge besked så snart som möjligt när förfrågningar om registreringar kommer upp. Sverige är mån om att svara skyndsamt på andra länders förfrågningar. Eftersom medlemsstaternas förutsättningar att snabbt svara på en förfrågan från en annan medlemsstat varierar från fall till fall är det dock inte möjligt att slå fast helt bindande tidsgränser. Jag bedömer att vi får fortsätta att utöva påtryckningar på samma sätt som vi gör nu i de fall en annan medlemstat dröjer omotiverat länge med att svara på en förfrågan.

Stockholm den 11 juni 2014

Beatrice Ask

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.