Landstrategi för Turkiet

Skriftlig fråga 2008/09:452 av Johnson, Jacob (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-01-13
Anmäld
2009-01-13
Besvarad
2009-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 december

Fråga

2008/09:452 Landstrategi för Turkiet

av Jacob Johnson (v)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Turkiet är oroande. Det sägs till exempel i en nyligen publicerad rapport från International Crisis Group att ”Global rankings show that Turkey is seriously underperforming in terms of development, rights, transparency and democracy”. I detta läge är det viktigt att det svenska stödet för arbetet med mänskliga rättigheter fortsätter.

Sidas landstrategi för Turkiet gäller till och med detta års utgång. I nuvarande strategi, som alltså går ut om några veckor, ingår stöd till arbetet för mänskliga rättigheter i Turkiet. Enligt uppgift bereds frågan om en eventuellt ny landstrategi och dess innehåll för närvarande på Utrikesdepartementet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Avser ministern att ge direktiv till Sida om en landstrategi för Turkiet som inkluderar svenskt stöd till arbetet med mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:452 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 13 januari

Svar på fråga

2008/09:452 Landstrategi för Turkiet

Statsrådet Gunilla Carlsson

Jacob Johnson har frågat mig om jag avser att ge direktiv till Sida om en landstrategi för Turkiet som inkluderar svenskt stöd till arbetet med mänskliga rättigheter.

Den nuvarande strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Turkiet, som beslutades av regeringen, gäller för perioden den 1 juli 2005 till den 31 december 2009. Ett av dess huvudmål är att stärka respekten för mänskliga rättigheter, liksom att bidra till att förankra landet i europeiska värdegemenskaper och samarbetsstrukturer. Utan att föregå slutsatserna av en systematisk och genomlysande utvärdering av det svenska stödet, vilket åligger Sida att genomföra som del av en ny strategiprocess, framstår erfarenheterna från strategins genomförande i allt väsentligt som goda. Som ett led i processen mot ett regeringsbeslut om en ny samarbetsstrategi för Turkiet kommer Sida senare i år att till regeringen lämna förslag på vad denna bör omfatta. När Sida utarbetar detta förslag görs det i enlighet med det uppdrag för den nya strategin, som regeringen har beslutat om. Regeringen fastställer sedan i ett nytt beslut vilken inriktning samarbetet ska ges, under den nya strategiperioden. Jag förutsätter att samarbetet med Turkiet också under kommande strategiperiod kommer att omfatta mänskliga rättigheter.

Jag instämmer i att det krävs ytterligare reformansträngningar i Turkiet för att förbättra situationen beträffande de mänskliga rättigheterna. En grundläggande förutsättning för ett turkiskt EU-medlemskap är naturligtvis att landet når en EU-nivå vad gäller respekten för de mänskliga rättigheterna. Sverige och EU framhåller regelbundet att den turkiska regeringen måste genomföra sina reformåtaganden fullt ut.

Det framtida EU-medlemskapet har varit och förblir en stark drivkraft för fortsatta reformer i Turkiet. Därför är det avgörande att EU otvetydigt står fast vid att Turkiet ska erbjudas medlemskap när alla kriterier för detta har uppfyllts.

Målet för Sveriges reformsamarbete i Östeuropa, under vilket utvecklingssamarbetet med Turkiet sorterar, är att bidra till stärkt demokrati, rättvis och hållbar utveckling, samt närmande till EU och dess värdegrunder. Detta tillsammans med ovan redovisade aspekter kommer att vara vägledande i processen med att utarbeta en ny samarbetsstrategi med Turkiet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.