Landsbygdsprogrammet

Skriftlig fråga 2012/13:538 av Sonidsson, Eva (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2013-05-23
Inlämnad
2013-05-23
Svar anmält
2013-05-29
Besvarad
2013-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga

2012/13:538 Landsbygdsprogrammet

av Eva Sonidsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Allt fler svenska bönder har svårt med lönsamheten i sin verksamhet, vilket leder till att gårdar läggs ned och våra öppna landskap växer igen. Samtidigt importeras mer än hälften av den mat vi äter i landet. I längden är det inte hållbart att vara beroende av importerad mat. Sverige borde vara självförsörjande, åtminstone när det gäller våra baslivsmedel, och därför borde produktionen av svensk mat öka i stället.

Lantbruket är också en viktig arbetsgivare på orter där det är ont om jobb. Med rätt förutsättningar att driva företag på landsbygden skulle man kunna skapa många nya arbetstillfällen.

Nu har dessa förutsättningar kraftigt försämrats genom att landsbygdsprogrammet har minskats med 500 miljoner kronor, vilket är en nedskärning med hela 20 procent. Detta kommer att sätta ännu större press på en bransch med svag lönsamhet och leda till ännu fler nedläggningar.

Avser jordbruksministern att vidta åtgärder för att återställa omfattningen av landsbygdsprogrammet?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:538 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 29 maj

Svar på fråga

2012/13:538 Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Eva Sonidsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att återställa omfattningen av landsbygdsprogrammet.

Låt mig först säga att jag delar Eva Sonidssons oro över att många svenska bönder har svårt med lönsamheten i sin verksamhet. Orsakerna till detta är flera. Konkurrensen på den internationella marknaden är stenhård samtidigt som vi i Sverige har en bred enighet om att vi ska ha högt ställda krav på djurvälfärd och miljöhänsyn.

Jag är också glad att Eva Sonidsson lyfter fram lantbrukets betydelse för jobben på landsbygden. Jag tror på landsbygden och att lantbruket är landsbygdens motor. Konkurrenskraftiga jordbruksföretag är en förutsättning för att vi även i fortsättningen ska kunna hitta svenska livsmedel på butikshyllorna och att det svenska odlingslandskapet ska förbli öppet och rikt på livsmiljöer och arter. Det finns därför många skäl att värna om konkurrenskraften i det svenska jordbruket.

Den gemensamma jordbrukspolitiken, som nu förhandlas i EU, ska bland annat stärka jordbruksföretagen. Det gäller inte bara landsbygdsprogrammet utan också gårdsstödet i den så kallade första pelaren. Vad gäller budgetfrågan är EU:s långtidsbudget ännu inte beslutad. Därför vet vi inte heller exakt hur stor Sveriges andel blir av budgeten för landsbygdsutveckling inom EU:s jordbrukspolitik. Det finns dock skäl att tro att vårt återflöde kommer att minska eftersom EU:s budget för landsbygdsutveckling förmodligen minskar. Landsbygdsprogrammet ger möjlighet till satsningar för att stärka utvecklingen på den svenska landsbygden. Regeringen kommer att återkomma till riksdagen i frågan om budgetens omfattning i samband med höstens budgetproposition.

Regeringens och min ambition är ett så effektivt landsbygdsprogram som möjligt, i linje med regeringens vision bruka utan att förbruka och dess målsättningar, och programmet för perioden 2014–2020 bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.