Läkemedlet Naloxon

Skriftlig fråga 2017/18:842 av Karin Rågsjö (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-23
Överlämnad
2018-02-26
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Sverige har ett oacceptabelt högt antal narkotikarelaterade dödsfall, något som det är angeläget att komma till rätta med. Om detta är Vänsterpartiet och regeringen överens.

Naloxon är ett välfungerande läkemedel och en väletablerad behandlingsform som används vid överdoser av heroin och andra opioidsubstanser. Naloxon är varken farligt eller beroendeframkallande.

Socialstyrelsen och Läkemedelsverket fick under år 2017 i ett regeringsuppdrag uppgiften att utreda förutsättningarna för att öka tillgängligheten. I utredningen finns tre förslag för ökad tillgänglighet: att sjuksköterskor får rätt att förskriva Naloxon, att det blir möjligt att också lämna ut läkemedlet vid förskrivningstillfället samt att räddningstjänsten får möjlighet att ge Naloxon i väntan på ambulans. Således tycks det råda enighet om att tillgång till läkemedlet är en viktig komponent för att få ned de narkotikarelaterade dödsfallen. Därför oroas jag av rapporter som kommit om att polisen obstruerar bruket av Naloxon och i vissa fall också uppges ha beslagtagit läkemedlet. Detta trots att det i det förekommande fallet klart och tydligt stått på förpackningen att patienten genomgått en utbildning för hantering av läkemedlet och att polisen inte får beslagta det.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att rätt information beträffande Naloxon ska finnas och spridas hos berörda parter?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:842 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/01

341

/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:842 av Karin Rågsjö (V)
Läkemedlet naloxon

Karin Rågsjö har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att rätt information beträffande naloxon ska finnas och spridas hos berörda parter.

Naloxon utgör den aktiva substansen i läkemedel som blockerar opioidreceptorer i kroppen. Läkemedel med naloxon används som motgift vid överdosering av opioider. Världshälsoorganisationen (WHO) har utformat riktlinjer för insatser (första hjälpen) vid drogöverdoser genom användning av läkemedel som innehåller naloxon (Community management of opioid overdose, WHO 2014).

Som Karin Rågsjö tar upp har Läkemedelsverket och Socialstyrelsen haft regeringens uppdrag att öka tillgängligheten av vissa läkemedel för att minska den narkotikarelaterade dödligheten (S2017/02196/FS). Myndigheterna redovisade uppdraget i en rapport den 10 januari 2018. I rapporten föreslår de ändringar i sina myndighetsföreskrifter som ska öka tillgängligheten till naloxonläkemedel och möjliggöra naloxonprogram, där läkemedel tillhandahålls tillsammans med utbildning i att känna igen en överdos, utföra livräddande åtgärder och ge naloxonläkemedel. Avsikten är att detta ska bidra till att minska den narkotikarelaterade dödligheten. Läkemedelsverket och Socialstyrelsen arbetar med att genomföra de aktuella regeländringarna.

Hur Polismyndigheten agerat vid enskilda tillslag är inget som jag som statsråd kan kommentera. Jag utgår från att hälso- och sjukvården, socialtjänsten och Polismyndigheten samverkar och utbyter kunskap. I regeringens samlade strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016 – 2020 (ANDT-strategin, Skr. 2015/16:86) har bl.a. samverkan mellan hälso- och sjukvård, socialtjänst och andra aktörer angetts som ett insatsområde för ökad tillgänglighet till vård och stöd av god kvalitet. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att stödja genomförandet av ANDT-strategin 2016–2020. Mot bakgrund av strategins sektorsövergripande karaktär har regeringen också gett andra myndigheter, bland annat Polismyndigheten, i uppdrag att medverka i den nationella samordningen inom ANDT-området (S2016/01028/FST).

Även utan de regeländringar som Läkemedelsverket och Socialstyrelsen arbetar med är det möjligt att förskriva naloxonläkemedel till patienter inom ramen för dagens regelverk. Tidigare har det dock inte funnits ett godkänt och tillgängligt naloxonläkemedel i Sverige avsett att användas utanför hälso- och sjukvården. I maj 2017 fick ett bolag dispens av Läkemedelsverket för att få sälja ett sådant läkemedel i en förpackning avsedd för den brittiska marknaden, i avvaktan på att svenska förpackningar fanns tillgängliga. När förskrivning av naloxonläkemedel blir vanligare, inte minst när de regeländringar som Läkemedelsverket och Socialstyrelsen arbetar med börjar gälla, är det också rimligt att förvänta sig att kunskap om läkemedlet sprids ytterligare.

Stockholm den 7 mars 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.