lagstiftningen i Nigeria

Skriftlig fråga 2001/02:912 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-18
Besvarad
2002-03-27
Anmäld
2002-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga 2001/02:912

av Ulla-Britt Hagström (kd) till utrikesminister Anna Lindh om lagstiftningen i Nigeria

Den 30 januari fick undertecknad svar av utrikesminister Anna Lindh på en begäran att påtala att den nigerianska lagstiftningen strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Anledningen är domen från en lokal domstol mot Safiya Husaini om stening för äktenskapsbrott. I svaret meddelar Anna Lindh att domstolen i den delstat där kvinnan bor ajournerat sig till den 18 mars för att ta ställning till nya uppgifter som kan leda till att kvinnan frias.

EU har uppvaktat Nigerias regering i frågan om dödsstraffets avskaffande i juli 2001. Utrikesminister Anna Lindh påtalade i svaret på min fråga att regeringen arbetar för att EU ska göra en ny uppvaktning hos Nigerias regering. Med anledning av att Safiya Husaini fortfarande inte befriats från sin dödsstraffdom vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern vidta för att i samband med målet den 18 mars ytterligare påverka Nigerias regering?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:912 besvarad av

den 27 mars

Svar på fråga 2001/02:912 om lagstiftningen i Nigeria och fråga 2001/02:919 om Safiya Husaini, Tungar-Tudu

Utrikesminister Anna Lindh

Ulla-Britt Hagström har följt upp sin fråga till mig om jag för den nigerianska regeringen avsåg påtala att den nigerianska lagstiftningen strider mot FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. En liknande fråga har ställts av Ingegerd Saarinen och jag vill besvara båda frågorna samtidigt.

Bakgrunden till frågan är att en kvinna, Safiya Husaini, dömts till döden genom stening för äktenskapsbrott. I mitt svar den 30 januari redogjorde jag för regeringens hållning och agerande i frågan.

Husaini överklagade domen i högre instans i den delstat där hon bor. Denna domstol friade Husaini den 25 mars. Jag välkomnar detta beslut. Frågan är av principiell betydelse. Jag vill därför kort redogöra för vad som gjorts före domstolsbeslutet.

Jag tog upp frågan om dödsstraff direkt med Nigerias utrikesminister Sule Lamido vid mitt senaste möte den 10 januari här i Stockholm. Jag avser fortsätta dialogen i denna fråga med Nigerias regering.

EU uppvaktade Nigerias regering i dödsstraffsfrågan dels i augusti 2001, dels den 11 februari 2002. EU underströk vikten av att Nigeria efterlever de FN-konventioner för mänskliga rättigheter som landet ställt sig bakom.

EU framförde vid toppmötet i Barcelona den 16 mars sin djupa oro över att Husaini riskerade att stenas till döds. EU uppmanade de nigerianska myndigheterna att fullt ut respektera de mänskliga rättigheterna och den mänskliga värdigheten, särskilt när det gäller kvinnor.

Jag välkomnar att Nigerias justitieminister uttalat att tillämpningen av grymma kroppsstraff i vissa delstater är diskriminerande och därmed står i strid med landets författning. Jag hoppas att detta blir vägledande för framtiden.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.