Till innehåll på sidan

Lagstiftning om uppehållstillstånd för traffickingoffer

Skriftlig fråga 2005/06:1780 av Carlström, Marianne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-09
Anmäld
2006-06-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-06-16
Svar anmält
2006-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 juni

Fråga 2005/06:1780 av Marianne Carlström (s) till statsrådet Barbro Holmberg (s)

Lagstiftning om uppehållstillstånd för traffickingoffer

Trafficking är en av de värsta formerna för våld mot kvinnor. Denna nutida form av slavhandel har ökat dramatiskt de senaste åren och utgör i dag ett större problem i vårt moderna samhälle än någon kunnat ana. Uppskattningsvis 500 000 kvinnor är offer för trafficking och förs in i EU varje år @ antingen rövas de bort, säljs eller ges falska förhoppningar om att få ett ”hederligt” arbete. En del av den halva miljonen kommer till Sverige.

Frågan har belysts i Sverige tidigare och svenska samhället ställer upp med tandvård, mat och skyddat boende för dessa utsatta kvinnor. Men skyddet gäller bara för dem som vittnar mot sina hallickar. De som inte vågar får ingen hjälp och de som vågar får endast hjälp så länge deras rättsliga mål pågår.

När det gäller traffickingoffers möjlighet till tidsbegränsat uppehållstillstånd för att kunna vittna mot förövare har EU antagit en ramlag. Italien är det land som hittills lyckats bäst med att skydda dessa kvinnor. Ett traffickingoffer i Italien får upp till sex månaders uppehållstillstånd. Till skillnad mot i andra länder behöver kvinnorna inte vittna mot sin förövare för att få stanna. När traffickingoffer som vittnat mot förövare sänds hem finns det risk att de utsätts för repressalier.

Vilka åtgärder tänker statstådet vidta för att en lagförändring snarast kommer till stånd?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1780 besvarad av

den 16 juni

Svar på fråga 2005/06:1780 om lagstiftning om uppehållstillstånd för traffickingoffer

Statsrådet Barbro Holmberg

Marianne Carlström har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att en lagändring snarast kommer till stånd när det gäller uppehållstillstånd till offer för människohandel.

Som Marianne Carlström påpekar skiljer sig lagstiftningen åt mellan EU:s medlemsstater när det gäller möjligheten för offer för människohandel att få tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd.

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att bland annat utvärdera tillämpningen av lagstiftningen när det gäller människohandelsbrottet och analysera vilka eventuella lagändringar som kan krävas för att Sverige ska kunna tillträda Europarådets människohandelskonvention. Regeringen avser att inom kort ge utredaren tilläggsdirektiv att också utvärdera och ta ställning till om utlänningslagens bestämmelser om uppehållstillstånd i något avseende bör kompletteras och i detta sammanhang även studera hur andra länder reglerar frågan om uppehållstillstånd för offer för människohandel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.