Till innehåll på sidan

Lagstadgad ursprungsmärkning av kött på restauranger

Skriftlig fråga 2018/19:262 av Johan Löfstrand (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-18
Överlämnad
2019-02-19
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I Finland ska restauranger från maj i år tydligt ange vilket land det kött som serveras kommer ifrån. Många konsumenter är i dag intresserade av varifrån det kött man äter kommer ifrån.

Som konsument är det i dag lätt att välja svenskt kött i våra matvarubutiker, vilket har gjort att försäljningen av svenskt kött i förhållande till importerat kött i våra matbutiker har ökat de senaste åren. Tyvärr är situationen inte densamma inom restaurangnäringen. Restaurangbranschen har vid flera tillfällen lovat att man på frivillig basis ska uppmana sina medlemmar att redovisa ursprungsland på fisk och kött, men ingenting händer.

Som konsument i dag ställs man inför många beslut och valmöjligheter. För att man som konsument ska kunna fatta så kloka och genomtänkta beslut som möjligt måste man ha tillgång till information om produkten, och en produkts ursprung borde självklart finnas med i den informationen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kommer statsrådet och regeringen att ta avgörande steg för att få till regler ursprungsmärkning av kött på restauranger, likt de som kommer börja gälla i Finland senare i år?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:262 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/

00740

/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:262 av Johan Löfstrand (S)
Lagstadgad ursprungsmärkning av kött på restauranger

Johan Löfstrand har frågat mig om jag och regeringen kommer att ta avgörande steg för att få till regler om ursprungsmärkning av kött på restauranger, likt de som kommer att börja gälla i Finland senare i år.

God information är en förutsättning för att konsumenter ska kunna göra medvetna och hållbara val. Det finns ett stort intresse idag var maten, framför allt köttet, kommer ifrån. I matbutiken är det lätt att få reda på köttets ursprung, men inte om man äter på restaurang och i storhushåll.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna (hädanefter kallad informationsförordningen) anger de allmänna reglerna som gäller för märkning av livsmedel inom unionen. Dessa regler kompletteras av bestämmelser om information om ursprungsland i andra regelverk. När det gäller förpackade livsmedel finns tydliga bestämmelser för hur information om ursprungsland ska lämnas för bland annat olika köttslag och för fisk. För livsmedel som tillhandahålls på restaurang och i storhushåll finns inga motsvande krav.

Ett medlemsland som önskar införa nationella bestämmelser om ursprungsmärkning måste anmäla dessa till EU-kommissionen i enlighet med informationsförordningen. I anmälan behöver landet bland annat kunna visa på samband mellan vissa kvaliteter hos livsmedlet och dess ursprung samt kunna visa att en majoritet av konsumenterna tycker att information om livsmedlets ursprung är mycket viktigt.

Regeringen gav Livsmedelsverket i juni 2018 i uppdrag att analysera vilka åtgärder som krävs för att Sverige ska kunna göra en anmälan till EU-kommissionen om nationella bestämmelser om ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll. Livsmedelsverket redovisade uppdraget i december 2018 och myndighetens behovsanalys gav vid handen att ett antal underlag behöver tas fram för att Sverige ska kunna göra en anmälan.

EU-kommissionen godkände i januari 2019 Finlands anmälan om obligatorisk ursprungsmärkning av kött som används som ingrediens i icke färdigförpackade måltider som serveras på restaurang och i storkök. Den finska förordningen träder i kraft den 1 maj 2019 och gäller i två år.

I den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de Gröna, det s.k. januariavtalet, anges att ursprungsmärkning på kött och fisk på restaurang och i storkök ska införas. Livsmedelsverkets redovisning från det tidigare uppdraget utgör ett bra underlag för vidare beredning av ärendet. –

Stockholm den 27 februari 2019

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.