Lagstadgad ursprungsmärkning av kött på restauranger

Skriftlig fråga 2018/19:262 av Johan Löfstrand (S)

Johan Löfstrand (S)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I Finland ska restauranger från maj i år tydligt ange vilket land det kött som serveras kommer ifrån. Många konsumenter är i dag intresserade av varifrån det kött man äter kommer ifrån.

Som konsument är det i dag lätt att välja svenskt kött i våra matvarubutiker, vilket har gjort att försäljningen av svenskt kött i förhållande till importerat kött i våra matbutiker har ökat de senaste åren. Tyvärr är situationen inte densamma inom restaurangnäringen. Restaurangbranschen har vid flera tillfällen lovat att man på frivillig basis ska uppmana sina medlemmar att redovisa ursprungsland på fisk och kött, men ingenting händer.

Som konsument i dag ställs man inför många beslut och valmöjligheter. För att man som konsument ska kunna fatta så kloka och genomtänkta beslut som möjligt måste man ha tillgång till information om produkten, och en produkts ursprung borde självklart finnas med i den informationen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kommer statsrådet och regeringen att ta avgörande steg för att få till regler ursprungsmärkning av kött på restauranger, likt de som kommer börja gälla i Finland senare i år?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-02-18 Överlämnad: 2019-02-19 Anmäld: 2019-02-26 Svarsdatum: 2019-02-27 Sista svarsdatum: 2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga