Lägesrapport om de samiska språken

Skriftlig fråga 2020/21:2363 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-29
Överlämnad
2021-03-30
Anmäld
2021-04-06
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Nyligen släppte Sametinget en lägesrapport gällande situationen för de samiska språken. Rapporten visar att läget är allvarligt; trots insatser är de fem samiska språken fortfarande klassificerade som hotade språk av Unesco. 

En viktig del av kulturlivet är språk, både ur ett kulturhistoriskt och ur ett samtidskulturellt perspektiv. Den pågående pandemin har påverkat stora delar av samhället, däribland det samiska folket. Restriktioner har medfört stängda landsgränser, vilket därmed påverkar sociala kontakter. I sin tur innebär det bland annat att kunskapsutbytet av språkkunskaper begränsas som ett resultat av att den äldre generationen har begränsad möjlighet till kontakt med barn och barnbarn. Den äldre generationen behärskar ofta de samiska språken i större utsträckning och är många gånger en förutsättning för att de yngre generationerna ska ha möjlighet till språklig kunskapsinhämtning, särskilt i de fall där utbildning i de samiska språken i skolan är begränsad.

Pandemins konsekvenser har också medfört att Sametinget och Samiskt språkcentrum haft begränsade verksamhetsmöjligheter. 

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkra de samiska språkens överlevnad?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2363 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)


Svar på fråga 2020/21:2363 av Cassandra Sundin (SD)
Lägesrapport om de samiska språken

Cassandra Sundin har frågat mig vad regeringen avser att vidta för åtgärder för att säkra de samiska språkens överlevnad.

Jag vill tacka för frågan och engagemanget för samiskan som frågeställaren uppvisar. Regeringen värnar de nationella minoritetsspråkens ställning och utveckling. Att våga, vilja och kunna tala sitt språk är centralt för den egna identiteten. Jag ser det som särskilt viktigt att främja barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket, vilket inkluderar samiskan.

På uppdrag av regeringen har Sametinget 2020 lämnat ett förslag på handlingsprogram för bevarande av samiska. Syftet med ett handlingsprogram är att främja möjligheten för de samiska varieteterna i den svenska delen av Sápmi att revitaliseras och fortleva som levande språk. Förslagen syftar till att ta ett samlat grepp om det samiska språkets överlevnad och vända den negativa språkutvecklingen. Sametinget har också föreslagit en utvidgning av Samiskt språkcentrums verksamhet till fler orter, inom nordsamiskt som lule- och pitesamiskt område. Sametingets förslag har remitterats och bereds nu inom Regeringskansliet.

Regeringen är medveten om att det viktiga praktiska revitaliseringsarbetet blivit lidande av restriktioner på grund av pandemin. För att underlätta den språkliga kunskapsinhämtningen har bland annat möjligheterna till fjärr- och distansundervisning utökats från och med den 1 januari 2021. Då blev det också möjligt att bedriva fjärrundervisning på entreprenad vilket sker för en del av minoritetsspråken, framförallt i samiska. Sameskolstyrelsen har fått en förstärkning om 6 miljoner kronor för 2021 och 2022 och 4 miljoner kronor från och med 2023 som ska användas till Sameskolstyrelsens arbete med integrerad undervisning och till att förstärka läromedelsproduktionen på samiska.

Språkbevarande och språkrevitalisering är prioriterade områden för regeringens minoritetspolitiska arbete. Det senaste året har varit utmanande på många sätt och det är viktigt att pågående arbete med insatser för att samer ska kunna tillgodogöra sig sina rättigheter avseende språk fortsätter.

Stockholm den 7 april 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.